Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Z Japonska sa šíri hikikomori: Desivý syndróm novej generácie nakazil už milión ľudí!

Hikikomori
Hikikomori (Zdroj: Youtube/ivano skey)

TOKIO – Žije s ním už takmer milión Japoncov a šíri sa bezhlavo ďalej. Lekári sa obávajú, že nový syndróm by mohol postihovať ďalšie generácie mladých ľudí. Ak ho odborníci nezastavia, japonská ekonomika môže byť vážne ohrozená.

Tzv. hikikomori je človek trpiaci sociálnou a zdravotnou krízou, ktorá ho núti, aby sa spoločensky izoloval, v niektorých prípadoch aj na dlhé roky. Najhoršie je, že ňou trpia najmä mladí muži, uvažuje doktor Takahiro Kato, ktorý v minulosti syndrómom sám trpel a teraz pracuje na tom, aby zastavil šírenie podivného duševného ochorenia. Najhoršie prípady, s ktorými sa v živote doposiaľ stretol, žili v izolácii aj 30 rokov!

Tínedžerka (†19) sa necítila dobre, lekári jej zakázali gúgliť: Onedlho zomrela na rakovinu!

„Postihnutí odmietajú kontakt s priateľmi a dokonca aj rodinou. A často sú to práve inteligentní a schopní mladí ľudia, ktorí by mohli pozdvihnúť  japonskú ekonomiku. Väčšina z nich sú absolventi vysokej školy, takže ekonomický dopad je hrozný,“ myslí si Kato, pretože mnohí z postihnutých dosiahli prestížne vzdelanie.

Syndróm sa vyhýba ženám a chudobným

Yuto Onishi (18) neopustil svoju izbu už tri roky a celé dni trávil surfovaním na internete, čítaním alebo spánkom. Nemal záujem s nikým komunikovať, odkedy prežil školský incident, po ktorom prestal byť lídrom triedy. „Akonáhle to vyskúšate, strácate realitu. Vedel som, že je to abnormálne, ale nechcel som to meniť. Bolo to bezpečné,“ povedal Onishi podľa Daily Mail.

Japonské ministerstvo zdravotníctva nazýva termínom hikikomori človeka, ktorý sa vylúčil zo spoločnosti, resp. nepracuje alebo neštuduje a nemá žiadne úzke vzťahy s okolím. Príznaky syndrómu trvajú minimálne šesť mesiacov. Zaujímavým faktom podľa Kata je, že syndróm postihuje hlavne mužov zo strednej triedy, nie chudobných. Navyše, japonskí rodičia sa často o svoje deti starajú prehnane a môže byť pre ne ťažké osamostatniť sa. Okrem toho, na chlapcov je vyvíjaný veľký tlak, aby sa dostali na dobrú univerzitu a žili v dobrej spoločnosti. Preto je podľa Kata nutné do terapie pacienta zapojiť aj rodinu a nebrať hikikomori na ľahkú váhu, pretože môže byť vážnym problémom budúcich generácií.

Viac o téme: Hikikomori
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu