Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pozor, ak aj vy máte začervenané oči vo verejnom bazéne: Nechutná pravda o tom, prečo sa to deje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Letná sezóna mnohých teší, súvisí s ňou však každoročné zdôrazňovanie rizík spojených nielen so slnečným žiarením, ale aj s bezpečnosťou vo vode. Už sme vám priniesli prehľad kvality vôd kúpalísk, jazier a vodných nádrží, ktoré skontrolovali hygienici Úradu verejného zdravotníctva SR. Američania však odhalili niečo, čo vášnivých užívateľov plaveckých bazénov určite nepoteší.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb spoločne s Radou pre kvalitu vody a zdravia a Národnou nadáciou bazénov prišli s nepeknými zisteniami o tom, čo v skutočnosti spôsobuje začervenanie očí v prípade, že sa v bazéne potápate bez plaveckých okuliarov. Doteraz panoval všeobecný názor, že ide o chlór, teda chemický prostriedok, ktorý by mal vodu zbaviť všetkých nežiaducich baktérií.


Letná sezóna je tu, prinášame TOP prehľad kúpalísk: Pozrite sa, či už otvorili aj to vaše!


Celé je to však trošku inak, ako vysvetľuje riaditeľ programu Zdravá voda, doktor Michael Beach: „Chlór sa viaže na všetko z tela, čo znečisťuje prostredie, a práve to spôsobuje chemickú dráždivosť. To je to, z čoho pália oči. Je to chlór naviazaný na moč a pot.“ Chlór sa pritom na rôzne baktérie viaže rôznym spôsobom. Kým parazit Cryptosporidium, ktorý môže spôsobiť hnačku, by zničil za 10 dní, baktériu E.coli kompletne odstráni za menej ako minútu.

Už dlho sa vedú rozhovory medzi toxikológmi o tom, aký účinok má chlór na organizmus. Vie sa, že ak chlór reaguje s telesným potom kožných buniek a iným organickým materiálom, ako je moč, môže spôsobiť astmu a problémy s močovým mechúrom. Americké úrady zaznamenali nárast počtu prípadov vypuknutia hnačky kvôli baktériám vo verejných bazénoch, ako informoval portál iflscience.com.

Nie len chlór môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

 

Neznamená to, že by niekto v bazéne vykonal veľkú potrebu, no všetky choroboplodné zárodky na tele plavcov sa paradoxne aj vďaka chlóru prenášajú na ostatných ľudí. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa pred vstupom do bazéna odporúča osprchovať sa. Napriek kontrole vody sa tieto nedostatky aj pri každodennej údržbe nedajú odstrániť, preto sa hovorí o nových spôsoboch čistenia vody, napríklad morskou soľou alebo fyziologickým roztokom.

Viac o téme: Chlór v bazénochKúpacia sezóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu