Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slávny vedec chcel byť vtipný: Táto sexistická poznámka mu drasticky zmenila život!

Tim Hunt
Tim Hunt (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Uznávaný vedec a nositeľ Nobelovej ceny Tim Hunt prišiel o miesto na univerzite po tom, čo zo žartu vyhlásil, že spoločná práca mužov a žien v laboratóriách škodí vede. Bol nútený rezignovať na niekoľko svojich funkcií kvôli slovám, ktoré kritici označujú za neprípustný sexizmus. Ospravedlnenie, s ktorým prišiel krátko nato, ho už nezachránilo.

Keď vraj muži pracujú v laboratóriu spolu so ženami, "zamilujete sa do nich, ony sa zamilujú do vás, a keď ich kritizujete, tak plačú". To je výrok z utorkového prejavu na svetovej konferencii vedeckých novinárov v Južnej Kórei, ktorý znamenal radikálny zlom v Huntovej kariére. Nositeľ Nobelovej ceny za fyziológiu a lekárstvo z roku 2001 vraj svoje slová predniesol, pretože chcel byť vtipný, spustil však vlnu pobúrených reakcií. Napríklad uznávaná komentátorka denníka The Guardian Anne Perkinsová výrok označila za "vedeckú verziu" obviňovania znásilnených žien, že si za svoje problémy môžu samy, lebo provokujú násilníkov krátkymi sukňami.

Hunt následne prišiel o miesto vo vedeckom výbore Európskej výskumnej rady či v Kráľovskej spoločnosti Británie. V nedeľu oznámil, že ho zo svojich radov vylúčila londýnska University College. Univerzita naproti tomu uviedla, že prijala jeho žiadosť o rezignáciu. Mnohé vedkyne žiadali odsúdenie jeho výrokov a na internete mu adresovali ironické odkazy.

Teraz sa niektorým z nich zdá byť tento zásadný zlom v Huntovej kariére predsa len príliš tvrdým trestom. "Strávila som s ním veľa času a nikdy som nezaznamenala žiadny náznak sexizmu," obhajuje svojho kolegu predná britská fyzička Athene Donaldová z Cambridge, podľa ktorej Hunt dlhodobo veľmi podporoval jej prácu.

"Sme z toho všetci zdesení. V tejto mediálnej dobe, keď sa výroky šíria tak rýchlo, môže poznámka utrúsená po obede na akejsi konferencii bleskovo zničiť celú vašu kariéru," poznamenala riaditeľka laboratórií na Cambridge Ottoline Leyserová, ktorá sa ako niekdajšia Huntova študentka vraj takisto nestretla so štipkou nekorektnosti v jeho správaní.

Viac o téme: VedecSexizmusTim Hunt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu