Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Nemka otvorila kliniku pre bábiky Barbie

Jedna z nespočetných podôb bábiky - Marylin Monroe
Jedna z nespočetných podôb bábiky - Marylin Monroe

BRATISLAVA - Gazdinku z nemeckého mestečka Düsseldorf Bettinu Dorfmann neopustila jej slabosť pre dlhonohé a dlhovlasé bábiky Barbie. Za posledných 12 rokov skrášlila stovky týchto bábik, ktoré podľahli zubu času, či nezáujmu majiteľov.

Plešivejúcim Barbie so zlomenými končatinami prinavracia ich krásu priamo na svojom kuchynskom stole. Bábiky Barbie v roztržkách malých slečien často strácajú svoju blond hrivu, lámu sa im kĺby, trhajú šaty na bál, či uniformy zdravotných sestier. To všetko vie táto invenčná opravárka sceliť.

Služby jej kliniky pre Barbie si reklamuje sama. Na jej aute stojí nápis - Barbie klinika: Kúpime alebo opravíme vaše bábiky. Zvesť o jej činnosti sa šíri aj ústnym podaním. "Posielajú mi bábiky z Ameriky, Belgicka, Francúzska, Talianska, Japonska, Holandska, z Kanady a z celého sveta," hovorí 45-ročná útla blondínka Dorfmann pre agentúru AFP. Bábikám Barbie sa Dorfmann venuje už od detstva, ktoré ona sama opisuje ako "veľmi šťastné". V tom čase vlastnila 20 bábik Barbie a starala sa o ne v nádeji, že ich jedného dňa zdedia jej deti. Jej jediná dcéra, ktorá má teraz 15 rokov, však neprejavila o ošumelé Barbie v nemoderných šatách zo 60. rokov žiadny záujem. "Uprednostňuje tie novšie modely, ale vždy ju to ťahalo viac k športu ako k bábikám," hovorí Dorfmann. Namiesto toho, aby sa rozlúčila so svojou zbierkou, začala ju rozširovať a v súčasnosti vlastní jednu z najväčších zbierok Barbie na svete v počte približne 4 500 bábik. Jej archív odzrkadľuje vývoj bábiky Barbie z dielne firmy Matel a takisto aj vývoj žien v období niekoľkých desaťročí. Jej najobľúbenejšie kusy pochádzajú z neskorých 50. rokov - v sukniach, rukavičkách a klobúčikoch, niekedy ozdobené kožušinou. V 60. rokoch prišla na rad hippie Barbie - dieťa kvetov, odetá do voľných šatov, za ňou nasledoval disko model zo 70. rokov v jagavom outfite. Postupom času sa menila nielen garderóba odzrkadľujúca životný štýl, ale aj časti tela a tváre - Barbie sa rozšíril úsmev, zväčšili boky a oblonďaveli vlasy.

Dorfmann kupuje bezchybne zachované modely, ktoré môžu stáť v prepočte aj 50 tisíc korún. Nevyhýba sa však ani poškodeným kusom, ktoré využíva ako zásobáreň náhradných telesných súčastí a odevov. Tie má uložené v označených škatuliach, ktoré zaberajú priestor až po strop. Okrem rodinných fotografií vypĺňa v jej dome priestor asi 20 vypchatých zvierat a množstvo iných maličkostí. "Neviem nič odhodiť. Jedného dňa nás to všetko vytlačí, ale čo už narobím," žartuje Dorfmann a dodáva, že medzi jej zákazníkov patria nielen deti, ale aj dospelí - nostalgickí a zarytí zberači. Plácu poberá nielen za opravu bábik, ale aj za organizovanie trhov hračiek a úspešnej výstavy venovanej emancipácii Barbie. "V minulosti bola sekretárkou a letuškou, teraz je pilotkou a chirurgičkou," hovorí Dorfmann o jednej z najpopulárnejších hračiek na svete.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu