Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najsadistickejší sériový vrah v dejinách: Zniesol zo sveta 21 ľudí, znásilnil 1000 chlapcov a mužov!

Carl Panzram
Carl Panzram (Zdroj: wikipedia/vláda USA)

WASHINGTON - Potetovaný, 180 cm vysoký muž s ľadovo sivými očami sa okolo roku 1920 načierno preplavil na lodi z USA do Angoly. Po príchode do Lobito Bay si najal pol tucta miestnych sprievodcov na loveckú výpravu za krokodílmi. Ale Carl Panzram mal v hlave úplne iný plán. Keď kanoe kĺzalo po rieke, zastrelil všetkých členov posádky a ich mŕtvolami nakŕmil hladných predátorov. To bol jeden z mnohých ohavných činov, vrátane 21 vrážd a 1000 znásilnení mladých chlapcov a mužov, ku ktorým sa priznal.

Prečítajte si aj: Najstrašnejší kat v ľudských dejinách: Stalinov poskok vlastnoručne zavraždil 10-tisíc ľudí!

Na rozdiel od iných mazaných sériových vrahov zostal Panzram brutálne úprimný až do svojej smrti. "Nič z týchto vecí ani trochu neľutujem," uviedol vo svojej autobiografii, napísanej vo väzenskej cele. "Nenávidím celú zatratenú ľudskú rasu, vrátane seba."

Odborníci, ktorí sa zapodievali jeho príbehom, ale prišli na to, že korene zla u neho treba hľadať už v detstve. Narodil sa v roku 1891 v chudobnej poľnohospodárskej rodine v Minnesote. Panzramov otec opustil rodinu, keď mal chlapec 8 rokov. Čoskoro potom skončil kvôli sérii vlámaní v škole s názvom Red Wing, kde sa mu namiesto prevýchovy dostalo skôr vzdelávania v sadizme.

Po vychodení školy strávil roky prespávaním v nákladných vlakoch. Počas jednej jazdy ho znásilnil gang a zanechal ho "smutnejším, chorejším, ale múdrejším chlapcom," napísal Panzram. V roku 1915 cestoval cez Idaho, Kaliforniu a ďalšie štáty pozdĺž rieky Columbia, kde pálil a vykrádal budovy a znásilňoval nespočetné množstvo mladých mužov a chlapcov. Približne v tom istom čase ho odsúdili na sedem rokov za vlámanie a sedel v Oregonskej štátnej väznici. Aby ho dozorcovia potrestali za vzdorovitosť, držali ho týždne na samotke, kde sa kŕmil švábmi.

Nedlho potom, čo v roku 1918 utiekol, sa Panzram dopustil svojej prvej vraždy. V New Yorku si najal námorníkov na prácu na jachte, ktorú si kúpil za peniaze z lúpeží, uspal ich alkoholom a všetkých 10 zastrelil. Neskôr odplával do Angoly, kde ešte pred loveckou výpravou na krokodíly znásilnil a zabil mladého chlapca. Keďže mu aj tu priháralo za pätami, radšej sa vrátil späť do Spojených štátov.

V roku 1928 ho zatkli za sériu vlámaní a uväznili vo Washingtone, DC. Keď dozorca zistil, že sa pokúsil o útek, stráže ho zbili do bezvedomia. Jeden zo strážcov, Henry Lesser, ktorý k nemu pocítil súcit, mu dal dolár, aby si mohol kúpiť jedlo a cigarety. "Nikto nikdy nebol k nemu láskavý," povedal John Borowski, ktorý v roku 2012 režíroval dokumentárny film "Carl Panzram: Duch nenávisti a pomsty". Časom sa z Lessara a Panzrama stali priatelia a strážca mu každý deň podstrčil ceruzku a niekoľko listov papiera. Presvedčil ho, aby napísal svoj životný príbeh.

Panzrama odsúdili na 25 rokov, ktoré si mal odsedieť v Leavenworthe v Kansase. Tam ale rozbil železnou tyčou lebku predákovi v práčovni, za to skončil v cele smrti a odmietol pomoc organizácií na ochranu ľudských práv, ktoré ho mohli dostať zo šibenice. Po rokoch zneužívania to bola jeho forma samovraždy. Rozsudok smrti obesením vykonali v septembri 1930 a Panzram ešte povzbudzoval kata, aby sa toľko neflákal. Uviedol portál ozy.com.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu