Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VZDOR: Dáme 600 miliónov Eur obyvateľom Slovenska! A to je len začiatok...

Vzdor Zobraziť galériu (3)
Vzdor (Zdroj: Vzdor)

600 miliónov Eur! To je odhad zisku bánk za rok 2015. Čistých 600 miliónov sa znova odleje niekam do súkromného vlastníctva. Prečo? Prečo nemôžeme mať jednu štátnu banku a narábať so štátnymi úvermi? Načo živíme zahraničné korporácie a bankové domy?

Na slovenskom trhu pôsobí podľa údajov centrálnej banky spolu 29 bankových domov. Okrem centrálnej banky je to 13 komerčných bánk a 15 zahraničných úverových inštitúcií. To je ale len časť z dlhého radu príživníckych inštitúcií, ktoré odsávajú výsledky našej spoločnej práce a sú príčinou chudoby u nás a vlastne po celom svete.

Zakázať zisk bankám ako jeden z krokov riešenia nezamestnanosti na Slovensku. To je riešenie, ktoré chce VZDOR – strana práce presadzovať aj na pôde Národnej rady Slovenskej republiky, do ktorej jej zástupcovia budú kandidovať.

NBS oznámila čistý zisk bánk na Slovensku od januára do novembra minulého roku vo výške približne 550,7 milióna eur (viac ako v roku 2013!!!). Do konca roka tento zisk mohol narásť nad sumu 600 miliónov eur. Ak by sme tieto peniaze v spomenutom období preinvestovali do zamestnanosti, dokázali by sme priamo platiť približne 100 000 nezamestnaných sumou 500 Eur v hrubom každý mesiac! Tí by samozrejme pracovali pre spoločnosť, predovšetkým vo vznikajúcich družstvách a mestských podnikoch. Ak si uvedomíme, že títo ľudia by vykonávali prácu, ktorá by prinášala výnosy, z nezamestnaných, ktorých Slovensko eviduje približne 400 tis., by len tento jeden zákaz úžery priniesol ich zníženie minimálne o polovicu! Banky a finančné skupiny sú  v súčasnej dobe najväčšími parazitmi prisatými na pracujúcej triede.

Je to náš dlhodobý cieľ a neustúpime z neho. Všetky peniaze, ktorými operujú, pochádzajú z práce vykorisťovanej väčšiny. Dnes sa tiež stalo realitou, že človek, ktorý chce strechu nad hlavou, si musí vziať hypotéku na 30 rokov a preplatiť banke niekoľko tisíc eur len tak na úrokoch. Tie si však musí – na rozdiel od banky – riadne odpracovať. Ide o úžernícky bezpracný zisk, ktorý by mal byť postavený mimo zákon ako príživníctvo.

Funkciu bánk by mal prevziať  štát a výnosmi by mal riešiť sociálne otázky obyvateľov. Banka má podľa nášho názoru ľuďom slúžiť, má byť akýmsi fondom obyvateľstva, ktorý im dokáže poskytnúť úvery s minimálnym úrokom a nahromadené peniaze využíva pre výstavbu hospodárstva a tvorbu pracovných miest. Návraty z investícií by mali patriť celej spoločnosti, nie jednotlivým magnátom.

Samozrejme si uvedomujeme, že riešenie nezamestnanosti je oveľa zložitejšie, no aj na tomto príklade chceme ukázať, že kapitalizmus nie je schopný zabezpečiť slušný život väčšine, ale len úzkej skupine oligarchie. Kapitalizmus tvorí nezamestnanosť a udržiava si ju. Potrebuje ju na ovládanie pracujúcich strachom o to málo, čo im zamestnávateľ za odcudzenú prácu hodí. Čím väčšia nezamestnanosť, tým lacnejšie si ju kapitalisti na „trhu práce“, ako to volajú, dokážu zohnať.

Voliť nestačí – organizujte sa!

Viac info : www.facebook.com/vzdorhp   a   www.vzdor.org

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu