Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Vôňa ruží pomáha pri učení nových vecí

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí sa chcú viac naučiť, by sa podľa vedcov mali počas učenia i spánku privoniavať ružiam. Podľa nemeckých odborníkov sa zistilo, že vôňa ruží dokáže počas spánku aktivovať nové spomienky v mozgu, pričom dobrovoľníci si po takomto teste veci dlhšie pamätali.

Ako uviedol odborný časopis Science, vedci zistili, že spomienky sa upevňujú práve počas spánku, pričom ich dokáže stimulovať práve vôňa kvetov. Jan Born z univerzity v nemeckom Lübecku spolu s kolegami skúmal 74 dobrovoľníkov, ktorých učili hry podobné pexesu. Počas učenia vdychovali dobrovoľníci vôňu ruží. Dobrovoľníci potom spali v prístroji na magnetickú rezonanciu. Prístroj im potom v spánku monitoroval činnosť mozgu. Počas rôznych štádií spánku dali vedci dobrovoľníkom ovoňať vôňu ruží. Na druhý deň ich testovali na to, čo si dokázali zapamätať. "Po noci vo vôni ruží si účastníci pokusu zapamätali 97,2 percent párov kariet, ktoré sa naučili deň predtým," uviedli vedci. Keď im však vedci počas noci nedali nič ovoňať, dobrovoľníci si zapamätali iba 86 percent kariet.

Vedci ďalej zistili, že pre učenie sú dôležité i rôzne fázy spánku. Ako sa ukázalo už v predchádzajúcich výskumoch, zvieratá sa počas spánku tiež učia. Laboratórne krysy si napríklad počas spánku opakovali pohyby v bludisku, kým vtáky si precvičovali spev. Bornov tím uviedol, že mozog zaznamenal vôňu počas hlbokého spánku, no nemal žiadny účinok počas fázy REM. Magnetická rezonancia ukázala, že hipokampus, časť mozgu zodpovedná za učenie nových podnetov, sa aktivovala, keď vedci vo fáze hlbokého spánku nad dobrovoľníkov vypustili vôňu ruží.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu