Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Spoveď, z ktorej vás srdce zabolí: Ženy prehovorili o strašnom utrpení v rukách teroristov

Nigérijská armáda oslobodila 234 dievčat a žien Zobraziť galériu (4)
Nigérijská armáda oslobodila 234 dievčat a žien (Zdroj: SITA)

KANO - Len niektoré zo žien, ktoré sa dostali minulý týždeň zo zajatia islamistickej skupiny Boko Haram, sú ochotné hovoriť o svojej skúsenosti. Patrí k nej hlad, hrozby, obmedzovanie osobného pohybu. V nedeľu večer bolo do tábora v hlavnom meste štátu Adamawa dopravených 275 detí a žien. Mnohé sú v šoku a vykazujú známky podvýživy.

Prvú podporu im poskytuje Národná agentúra pre zvládanie krízových situácií (NEMA). Jej hovorca Sani Datta povedal, že osem žien a pätnásť detí muselo byť hospitalizovaných kvôli zraneniam, ktoré utrpeli pri oslobodzovacej armádnej operácii.

Spoveď, z ktorej vás
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Pred viac ako rokom bola zo svojej dediny pri Medagali na severe štátu Adamawa unesená osemnásťročná Bint Abdullahiová. Príjazd vojakov prežila náhodou. "Keď vojaci začali oslobodzovať tábor, kde nás držali, únoscovia nám povedali, aby sme sa ukryli pod stromami a do krovia, pretože tam unikneme armádnemu bombardovaniu. Tých, ktorí poslúchli, prešli armádne autá, pretože vojaci nevedeli, že tam niekto je," povedala Bint.

Keď vojaci bojovníkov Boko Haram premohli, vzali do áut tých najslabších a chorých a ostatných nechali ísť za kolónou, aby peších chránili pred mínami. Ľudia z Boko Haram nálože rozmiestnili takmer všade. "Jedna žena na jednu stúpla a pri výbuchu zomreli najmenej tri ženy a niekoľko vojakov," rozpráva dievčina.

Spoveď, z ktorej vás
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Väznená bola na dvoch miestach predtým, než ju islamisti v apríli previezli do lesa Sambisa. Predtým prešla mestom Gwoza na severovýchode Nigérie, kde má Boko Haram hlavný stan. Skupina sa hlási k radikálom z Islamského štátu a práve v okolí tohto mesta vlani vyhlásila kalifát. Bintine dve sestry boli taktiež unesené, ale podarilo sa im utiecť. Bint utiecť odmietla, pretože sa ujala troch malých detí, ktorých matky neboli medzi zajatkyňami. Vraj "ich nemohla opustiť".

Abdullahiovej výpoveď sa podobá slovám ostatných zajatkýň. Hovoria o vynútených sobášoch, sexuálnom týraní a psychologickom nátlaku. Niektoré boli prinútené bojovať v oddieloch Boko Haram. "Chceli od nás, aby sme sa vydali za členov Boko Haram, ale my sme im povedali, že to nepripadá do úvahy, pretože sme už vydaté. Nato len odvetili, že nás teda predajú ako otrokyne, keď sa im to bude hodiť," rozpráva jedna zo žien.

Devätnásťročná Lami Musaová bola vo štvrtom mesiaci tehotenstva, keď islamisti vtrhli do dediny pri Chiboku a uniesli ju. Práve tam skupina vlani zajala dvesto školáčok. Prípad vyvolal pobúrenie nielen v Nigérii, ale na celom svete. Stal sa z neho symbol nájazdov, pri ktorých Boko Haram od začiatku minulého roka zajal dvetisíc žien. Lami unikla nútenému manželstvu vďaka svojmu tehotenstvu, hoci sa jej väznitelia vyhrážali, že si počkajú, až porodí. "Našťastie ma deň po pôrode oslobodili vojaci," hovorí žena.

Spoveď, z ktorej vás
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V tábore v meste Yola sa najskôr snažia ženy identifikovať. Ako dlho v tomto tábore zostanú, nikto nevie. "Väčšina z nich je unavená a v šoku. Sú rozstrapatené a je zrejmé, že sa dlho neumývali," vysvetlil Datta. Na začiatku je najdôležitejšie zabezpečiť im jedlo, matrace, deky, moskytiéry, mydlo a pracie prostriedky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu