Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Kniha, ktorá zaboduje? Často je to výstrel do tmy, tvrdí Gabriela Belopotocká

Gabriela Belopotocká, šéfka vydavateľstva Ikar Zobraziť galériu (11)
Gabriela Belopotocká, šéfka vydavateľstva Ikar (Zdroj: archív GB)

Vydavateľstvo IKAR oslávi čoskoro 25 rokov od vzniku. Aké boli jeho začiatky a úplne prvé vydané knihy? Ako získalo vydavateľstvo pod svoje krídla najväčšie svetové mená ako Dan Brown, Paulo Coelho, John Grisham, či slovenské spisovateľské hviezdy? A čo dnes letí na knižnom trhu? Aj o tom sme sa zhovárali s jednou zo zakladateľov vydavateľstva Ikar, Gabrielou Belopotockou.

Kniha, ktorá zaboduje? Často
Zobraziť galériu (11)

Topky.sk: Ikar ste pred 25-timi rokmi založili desiati, zostali ste de facto jedinou, poslednou a Ikar právom považujete za svoje dieťa. Aké boli tie začiatky v roku 1990? S čím ste bojovali?
Prvými zamestnancami boli účtovníčka a šéfredaktorka, ale spočiatku sme všetci akcionári robili všetko. Bolo to trošku chaotické, ale potom sme sa „utrisli“ a stanovili cieľovku: ženy.

Topky.sk: Už dávno bolo vaším snom vybudovať silné vydavateľstvo, čo sa aj podarilo. Ale sen a nápad je jedna vec, realizácia druhá. 
Presne tak. Nikto z nás nebol fundovaný v nákupe práv. Nevedeli sme sa jasne orientovať na trhu a to nám robilo v začiatkoch najväčšie problémy. Kým sme sa to naučili, vyrobili sme pár flopových titulov (knižných noviniek, ktoré sa na trhu neujali).

Topky.sk: Podľa čoho ste vyberali prvé knihy? Podľa osobných pocitov, nejakých rebríčkov, odporúčaní?
Na začiatku sme robili pár účelových publikácii, ale vyrobiť knihu podľa objednávky bolo pomerne jednoduché. Náš skutočný prvý úspech bolo časopisecké vydanie Horoskop a láska, alebo hodíme sa k sebe? Nasledoval rovnako úspešný Snár . No a môj brat nám odporučil knihu Zdravie z božej lekárne a tak sme kúpili práva. Toto naša historicky najúspešnejšia kniha (predaných 384.000 výtlačkov). 
Tiež sa nám podarilo pekne preložiť a vydať Elizabeth radí s podtitulom Ako schudnúť, byť pekná a šťastná od slávnej Elizabeth Taylorovej. 
A napokon hit Lstí a klamem Viktora Ostrovskeho, bývalého agenta Mossadu. V knihe popisuje vnútorné štruktúry tejto tajnej služby, aj samotné akcie. 
Takže týmito knihami sa začal vyvíjať náš veľký úspech. 

Topky.sk: Hovorí sa o vás, že ste mali odjakživa nos na dobré autorky...
Nie je to celkom tak. To by som musela mať všetky knihy prečítané a to sa naozaj nedá :-). Čítala som pôvodnú tvorbu a prípadne už preklady, takže to sa už výber nedal ovplyvniť. Kniha už bola kúpená, preložená, len sme museli stanoviť jej náklad, čo je však mimoriadne dôležité. 

Topky.sk: Pôvodne sa teda Ikar zameriaval najmä na ženy, dnes je už širokospektrálny. Vydávate vyše 200 kníh ročne od beletrie cez encyklopédie, príručky až po klasiku. Aké sú to pocity, keď z jednej knihy predáte 384.000 výtlačkov, alebo jediná autorka predá vyše MILIÓN kníh. Hrdosť? Zadosťučinenie? Pocit – super, môžem to zabaliť a ísť do dôchodku?:-)
Každý úspech nášho vydavateľstva je, prirodzene, nesmierne dobrý pocit. Viete, robiť je jedna vec, ale oveľa viac sa vám chce tvoriť, keď robotu korunuje aj úspech.

Topky.sk: Ikar má pod svojimi krídlami mnohé svetové mená ako Dan Brown, Stephen King, Paulo Coelho, Jo Nesbo, Danielle Steelová a ďalší. Bolo ťažké získať ich? Aká je s nimi komunikácia? Majú hviezdne maniere?
Získanie každého autora je samostatný príbeh. Spomínam si na kúpu sólo autora v začiatkoch, bol to Robin Cook. Chceli od nás strašné peniaze za exkluzivitu. V tom období sme však nemali s takýmito vecami skúsenosti. No dali sme sa na boj a podarilo sa. Dnes je situácia oveľa komplikovanejšia, ako bola na začiatku.
Zavedený autor v „stajni vydavateľstva“ je jednoduchý proces. Majitelia práv nám oznámia, kedy bude nový román a my zašleme ponuku. 
Ale noví autori sa dnes už nakupujú zložitejšie. Závisí to od rôznych faktorov, dôležitá je výška honoráru. 
Knihy potom nakupujeme podľa anotácii, ktoré sa nie vždy vydaria, a to buď v aukcii alebo prostredníctvom bleskovej ponuky. Vždy je to iné, pri každej knihe iný postup, iné vyjednávania.  
 

Topky.sk: ​ Ikar vydáva aj niekoľko z najobľúbenejších slovenských autorov ako Táňa Keleová-Vasilková, Jozef Banáš, Andrea Coddington, či Jozef Karika. Čo musí mať slovenský autor, aby zaujal, „predal sa“, keďže dnes píše takpovediac každý.
V každom prípade musí mať kniha dobrý príbeh a musí byť dobre napísaná. Samozrejme, je dôležité aj prezentácia, promo knihy. Najväčšiu úlohu teda zohrá marketing a samotný autor, čiže autogramiády alebo besedy, ktoré pomáhajú autora spopularizovať. Treba si priznať, že často najmä znalosť mena a osobnosti pomáha následnému predaju.

Topky.sk: Ikar je 25 rokov lídrom v slovenskom knižnom biznise a prišiel s mnohými prelomovými a unikátnymi krokmi. Napríklad Zlatá Biblia, Biblia Dalí, séria Tisíc a jedna noc, literárny projekt Mám talent ap. Na ktoré knihy/aktivity ste vy osobne pyšná?
Na každú. A naozaj zo srdca. Či už sú to encyklopédie z DK (pozn. Dorling Kindersley je anglický vydavateľský dom obrazových publikácií pre deti a dospelých, dodáva ich 87 krajinám v 62 jazykoch). Nákup tejto edície zdvihla úroveň encyklopédie na Slovensku, spomeňme nádherné kúsky ako Zem, Človek, Oceán, rastlina ai. Nečudo, že sa ich predalo strašne veľa. 
Zlatá biblia bol náš prvý pokus o vydávanie limitovanej edície kníh na našom území. Bol to finančne veľmi náročný projekt. Báli sme sa, ako bude prijatá na trhu, no s veľkým poteším sme prijali informáciu, že za 2 týždne sa kniha vypredala.
A takto by som mohla vymenovávať ďalšie naše úspechy. Je to skutočne dielo nás všetkých vo vydavateľstve Ikar.


Topky.sk:  Aké knihy majú dnes najväčšiu šancu presadiť sa u čitateľov? Zarezonovať na trhu?
Tak toto je veľmi ťažká otázka. Každá kniha je samostatný projekt a dnes naozaj neviete, čo zaberie a čo prepadne. Je to výstrel do tmy. 
Určite majú šancu knihy o životnom štýle a zdraví, ezoterika. Teším sa, že encyklopédie zaznamenali návrat na trh po dlhej stagnácii. Čitatelia pravdepodobne prišli na to, že overené informácie človek dostane len v knihe. Na jednom mieste, systematicky usporiadané témy, ktoré nemusí hľadať v záplave internetových neoverených informácií.

Topky.sk: Mnohí ľudia stále vnímajú Ikar ako vydavateľstvo pre ženy, resp. čisto komerčné. Pritom vydávate veľa kvalitných autorov ako Marquez, Shakespeare, Hemingway, Dostojevskij ai. Prečo je to tak?
Áno, začínali sme so ženami. Väčšina spolupracovníkov boli ženy, najúspešnejší domáci a zahraniční autori sú ženy. Asi je to náš osud. 
Ale jedna vec je istá: už dávno nie sme vydavateľstvo len pre ženy. Páni majú svoje zastúpenie aj vo vedení firmy a tiež medzi TOP autormi sú muži-spisovatelia. Či už domáci alebo zahraniční.

Topky.skAk sa teda pozrieme do vašej domácej knižnice, na váš nočný stolík - akí sú vaši obľúbení autori, prípadne knihy?
Tých je tak veľa, že s vymenovaním radšej ani nezačínam. A nebudem to robiť ani preto, aby som niekoho nevynechala a neurazila. Naozaj mám rada všetky dobré knihy, ktoré ma poučia, zabavia a prípadne motivujú.

Topky.sk: Vydavateľstvo Ikar vždy stavalo na rodinnú atmosféru – či už smerom k čitateľom, ale aj dovnútra, k zamestnancom... 
Viete, začali sme v malom a postupne sme rástli. Ja som sa namiesto rodiny venovala Ikaru... Asi aj preto je to tak.

Topky.sk: Žijete teda pre Ikar. Celým srdcom milujete knihy. Máte aj iné koníčky? A zostáva vám na ne vôbec čas pri vašom nabitom programe?
Ale áno, zostáva. V prvom rade sa snažím spríjemniť posledné roky života mojej maminke. Mám veľmi rada môjho brata a jeho rodinu, ktorej sa tiež snažím venovať. Mám veľa kamarátov, ktorým chcem tiež venovať časť môjho voľného času. No a napokon, nesmierne rada cestujem.

Vydavateľstvo Ikar pripravilo pri príležitosti svojich 25. narodenín množstvo aktivít, zľavy v kníhkupectvách po celom Slovensku, súťaže a exkluzívnym hosťom bude kráľ severskej krimi Jo Nesbø.

Už dnes sa však oslavy začínajú slávnostnou Ikariádou. Večer odovzdajú ocenenia najúspešnejším spisovateľom za rok 2014 a hostia si užijú koncert jedinečnej skupiny Fragile. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu