Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Legendárny filmový Kristián skrýval manželské tajomstvo: Za hrdinstvo ho odvliekli nacisti!

Oldřich Nový s hereckou partnerkou Hanou Vítovou Zobraziť galériu (3)
Oldřich Nový s hereckou partnerkou Hanou Vítovou (Zdroj: Profimedia, Rozhlas.cz)

PRAHA – Milovníci predvojnového filmu naňho spomínajú s iskrou v očiach. Jeho povestný šarm a humor lámali ženské srdcia a páni sa mu chceli podobať. Netušili však, ako bravúrne zvládol tento český herec svoju rolu aj v manželstve.

Eva tropí hlouposti, Kristian a Dívka v modrém. Na plátne bol zvodca, ale v manželstve ostával verný svojim sľubom. Málokto v čase jeho veľkej slávy vedel, že Oldřich Nový, hviezda strieborného plátna, strávil v roku 1945 kruté dni v nemeckom nacistickom koncentračnom a vyhladzovacom tábore. V roku 1936 sa oženil s Alicou Wienerovou, dcérou riaditeľa pražskej banky židovského pôvodu a počas druhej svetovej vojny, keď nacisti posielali Židov do plynu, sa s ňou odmietal rozviesť, čím oddialil jej deportáciu. Napokon ich však rozdelili, keď odviedli jeho aj manželku, každého na iné miesto. Oldřich Nový skončil ako 43-ročný v tábore Osterode, hoci nemal židovský pôvod.

Legendárny filmový Kristián skrýval
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia, Rozhlas.cz)

Tajný útek z tábora smrti

 Jedným z pasažierov vo vlaku smerujúceho do tábora, uvádza v reportáži Českého rozhlasu Jan Herget, bol aj budúci český herec Jan Skopeček: „Ja som mal vtedy príšernú horúčku, ležal som tam a odrazu vidím, že sa zdvihol taký človek... Hovorím si, ježišmária, to je Kristián, Oldřich Nový! Prišiel ku mne, odmeral mi teplotu, dal mi nejaké lieky, zabalil ma do svojej deky a ja si myslím, že mi zachránil život,“ spomína. Napriek tomu, že herec nosil celý život takpovediac biele rukavičky, dokázal si aj v tábore zachovať silu a dôstojnosť. Spisovateľ Oldřich Sekora si ešte po dlhých rokoch pamätá, ako ho videl v tábore a „vykračoval si, akoby sa nič nedialo. Kráčal ľahko a bezstarostne, vo väzenských háboch, ale s úsmevom.“ Ako ďalej uvádza Rozhlas.cz, až po rokoch sa verejnosť dozvedela, čo zažil, keď jeho tajomstvo prezradila dcéra Jana v dokumente ČT24, Oldřich Nový z tábora utiekol: „Bol v Prahe, a aby ho nikto nepoznal, ležal ofačovaný v nemocnici. Nemohol ani hovoriť, aby ho nepoznali podľa hlasu. A takto prežil až do konca vojny,“ povedala jeho dcéra.

Legendárny filmový Kristián skrýval
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia, Rozhlas.cz)

Po skončení vojny začal opäť nakrúcať, ale do novej éry už jeho herecký profil podľa slov Jana Hergeta príliš nezapadal. Bol svedkom toho, ako jeho kolegovia ako Vlasta Burian a Jiřina Štepničková odchádzajú za mreže a svoj bohémsky oblek musel odložiť do skrine. Objavil sa v budovateľských filmom ako Slovo dělá ženu a Nechte to na mě. Vrátiť sa do úloh, v ktorých sa cítil ako ryba vo vode, mohol až v 60. rokoch, keď si zahral hlavnú rolu vo filme Dva z onoho světa a potom nezabudnuteľného profesora v komédii Světáci z roku 1969.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu