Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vo Švédsku otvoria prvé svetové centrum výskumu čokolády

BRATISLAVA - Vo Švédsku otvoria špeciálne výskumné stredisko, ktorého činnosť bude zameraná výlučne na štúdium čokolády, v pondelok o tom informovali výskumníci. Hlavným zámerom centra má byť skvalitnenie produktov, uviedol Paul Smith, oblastný manažér pre technológiu spracovávania tukov na Inštitúte pre povrchovú chémiu v Štokholme.

"Už niekoľko rokov spolupracujeme s čokoládovňami a dodávateľmi," uviedol Smith pre agentúru AFP. "Zistili sme, že v tomto odvetví jestvuje množstvo problémov. Našim cieľom je výskum čokolády, jej vlastností a správania," hovorí Smith.

Jedným z problémov, ktoré chce centrum vyriešiť, je obielenie čokolády v prípade, že sa ponechá otvorená na vzduchu. Takouto zmenou, známou ako "mastný kvet", prechádzajú najmä plnené čokolády. Spôsobuje ju presun oleja zo stredu čokolády na jej povrch. "Ak by sme vedeli vyplniť medzery, ktorými olej prechádza, tak by sme mohli spomaliť celý proces, alebo mu úplne predísť," hovorí Smith. V súčasnosti prebieha výskum čokolády nezávisle. Centrum, ktoré majú otvoriť v apríli vo Švédsku, bude vôbec prvým svojho druhu vo svete. Bude pôsobiť na dvoch miestach - v Štokholme a Göteborgu. Jeho financovanie zabezpečia švédski a medzinárodní výrobcovia čokolády. Smith dúfa, že získajú prostriedky aj z Európskej únie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu