Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Otrasná spoveď aktivistu proti IS o sýrskej Rakke: Väznica, z ktorej už nevyjdete živí!

Žiť v Rakke je pre väčšinu ľudí peklo Zobraziť galériu (3)
Žiť v Rakke je pre väčšinu ľudí peklo (Zdroj: SITA)

RAKKA - Dostať sa zo sýrskeho mesta Rakka je oveľa väčší problém, než tam prísť. Život v meste, ktoré radikáli z organizácie Islamský štát označujú za metropolu svojho chalifátu, opísal televízii CNN člen aktivistov bojujúcich proti IS. Na programe dňa sú pravidelné nálety, vraždenie, vynútené darcovstvo krvi a sobáše s extrémistami.

Zdroj CNN sa označuje ako abú Ibrahim Rakkáví, čo ale nie je jeho pravé meno. Je to bývalý študent medicíny, ktorý zakladal skupinu, ktorá si hovorí Rakku v tichosti vybíjajú. Jedného jej člena už IS zajal a po mučení zavraždil. Ostatní vraj budú nasledovať, ale to Rakkávího neodradí od odhodlania posielať do sveta svedectvo o strašnej situácii, ktorá panuje v Rakka.

Bojovníci Islamského štátu pochodujú Rakkou
Zobraziť galériu (3)
Bojovníci Islamského štátu pochodujú Rakkou  (Zdroj: SITA)

"Prišiel som o všetko, nemôžem chodiť do školy, nemám žiadnu budúcnosť, nič. Nechcem sa presláviť, nepotrebujem, aby ma ľudia poznali a vedeli, čím sa zaoberám. Robím to pre svoje mesto, rodinu a nevinných civilistov. Snažíme sa Rakku zachrániť," povedal muž.

Podľa neho IS v januári a februári v Rakke zavraždil najmenej 40 ľudí. Previnili sa tým, že bojovali v radoch Sýrskej slobodnej armády, teda sekulárnej opozícii voči Damasku, alebo tým, že boli homosexuáli. Smrť hrozí všetkým, ktorí sú proti Islamskému štátu.

Radikáli pózujú s jordánskym pilotom, ktorého neskôr upálili zaživa
Zobraziť galériu (3)
Radikáli pózujú s jordánskym pilotom, ktorého neskôr upálili zaživa  (Zdroj: SITA)

Ak sa dostanú obyvatelia Rakky do kontaktu so súdom, môže to skončiť prekvapivo v nemocnici darovaním krvi. Ak sa niekto napríklad ráno prebudí a zistí, že mu vykradli dom, pôjde za sudcom, ktorý mu oznámi: "Choďte do nemocnice, darujte krv a prineste potvrdenie, inak vám nemôžem pomôcť." Koaličné lietadlá často útočia na pozície IS v meste a okolí a Islamský štát musí ošetrovať svojich ranených.

Militanti z IS počas modlitby
Zobraziť galériu (3)
Militanti z IS počas modlitby  (Zdroj: SITA)

Pre ženy sa Rakka stala veľkou väznicou. Tie mladšie ako 45 rokov majú zakázané mesto opustiť. Rakkávího skupina zdokumentovala 270 prípadov, kedy boli ženy a dievčatá donútené vydať sa za bojovníkov IS. "Členovia IS sú posadnutí sexom. Niektorí majú dve aj tri ženy ak tomu sa snažia ešte získať ako otrokyne ženy z komunity jezídov," oznámil Ibrahim.

Islamský štát začal podivne rekonštruovať mesto, keď začal premaľovávať fasády na žiarivé farby. Deje sa tak aj na námestí, kde sa bežne konajú popravy a obete sú pribíjané na kríž alebo stínané. Keď IS mesto obsadil, začal domy farbiť pre seba charakteristickou čiernou farbou. Práve tá slúžila ako rozlišovacie znamenie pre koaličných letcov, ktorí na takéto domy zhadzovali bomby. Preto teraz domy v Rakke začali žiariť ružovou, bielou, žltou alebo zelenou farbou.

Zahraniční členovia IS žijú v Rakke úplne oddelene od jej obyvateľov. "Áno, pre niektorých z nich je to raj. Dávajú im veľa peňazí, pekné domy a autá," tvrdí Rakkáví. Mnohí si vraj ale rovnako predstavovali niečo iné a sú sklamaní. Stále častejšie sa Ibrahim dozvedá o prípadoch, keď IS zabil týchto cudzincov, keď plánovali dezertovať. "IS im zabavuje pasy a ak sa niekto pokúsi dostať sa odtiaľ, okamžite ho zabijú. Prísť do Rakky je ľahké, dostať sa z nej je už problém," uzavrel mladík svoje rozprávanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu