Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Psychologička poprela najväčší omyl našej generácie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

WASHINGTON - Bývate aj po tridsiatke s rodičmi, hoci vaši rovesníci už dávno vyleteli z hniezda? Vedci hovoria, že takto zmúdriete. Neponáhľajte sa k svojim vlastným hypotékam až tak rýchlo, tvrdí svojrázna psychologička.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že sú to večné deti, ktoré sa boja zodpovednosti. Vedci však hovoria, že ide o chybnú mienku. Mozgy mladých ľudí, ktorí si predĺžia pobyt s rodičmi, totiž dokážu pracovať efektívnejšie, informuje Daily Mail. Beatriz Luna, expertka na dospievajúcu myseľ, vysvetľuje, že mozog takéhoto človeka sa môže viac špecializovať a byť zrelší. „Ľudia namietajú, že sa o tieto deti rodičia príliš starajú a nikdy nevyrastú,“ hovorí americká psychologička s čilskými koreňmi a namieta, že adolescencia nemusí skončiť po 25.

Keď človek totiž dosiahne magickú hranicu 25 rokov, je zrelší. Vie, čo chce v živote dosiahnuť a koho si chce vziať. „V mojej rodnej čilskej kultúre budete bývať s rodičmi, až kým sa neoženíte,“ tvrdí Beatriz Luna. „Oproti tomu, v Spojených štátoch deti opúšťajú rodičov príliš skoro. Dokončia školu a sú preč,“ argumentuje. „Predĺžiť so trocha slobodu nemusí byť na škodu,“ domnieva sa.

Psychologička poprela najväčší omyl
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Mozog a myslenie sa podľa psychologičky vyvíjajú ako socha počas tvorby. V priebehu dospievania sa prerezávajú do tvaru, až neskôr majú jasné línie. S predĺžením detstva mozog naberá kvalitu, vysvetľuje Beatriz Luna. Hoci aj tínedžeri sú podľa nej schopní uskutočňovať zložité rozhodnutia, nie sú imúnni voči nezmyselnému riskovaniu. Preto experimentujú napríklad s drogami. „Rodičia si často myslia, že to ich deti robia naschvál, aby ich nahnevali,“ hovorí psychologička, ale dodáva: „V skutočnosti ide o to, že mozog adolescentov jednoducho takto funguje. Stáva sa to u všetkých druhov. Ich mozog im hovorí, aby upustili hniezdo a riskovali. Tínedžeri tým pádom budú robiť, čo chcú.“

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu