Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Súboj titanov: Za miliardy budujú globálnu sieť, kto stihne pripojiť celý svet z vesmíru ako prvý?

Elon Musk a sir Richard Branson sa rozhodli súperiť na ozaj jedinečnej trati.
Elon Musk a sir Richard Branson sa rozhodli súperiť na ozaj jedinečnej trati. (Zdroj: SITA)

SEATTLE – Miliardár Elon Musk je rozhodne osobnosťou, o ktorej sa veľa hovorí. Volajú ho aj Iron Man, za čo môže nielen nedávny opätovný rozvod s tou istou manželkou, ale najmä inteligencia, ktorá mu pomohla získať obrovské majetky. Jeho sláve sa vyrovnajú zrejme už iba ambície, ako napríklad vytvoriť celosvetovo dostupný „vesmírny internet“!

Elon Musk, 43-ročný rodák z juhoafrickej Pretórie, sa rozhodol, že investuje 15 miliárd dolárov v podobe stoviek satelitov, aby vytvoril niečo neuveriteľné: „Zameriavame sa na vytvorenie globálneho komunikačného systému, ktorý by bol väčší než čokoľvek, o čom sa doteraz hovorilo.“

Zatiaľ na projekte pracuje 60 ľudí, no o pár rokov by ich už malo byť tisíc. Tento systém nie je určený len obyvateľom Zeme, časom by mal slúžiť aj tým, ktorí budú kolonizovať Mars. „Pre Mars bude dôležité mať globálnu komunikačnú sieť. Myslím, že toto sa musí určite spraviť a nevidím nikoho iného, kto by sa o to pokúšal,“ hovorí Musk a dodáva, že do piatich rokov by mali byť pripravené prvé satelity.

Avšak, sir Richard Branson už investuje do podobného projektu s názvom OneWeb. Chce využiť 648 mikrosatelitov na to, aby poskytovali vysokorýchlostný internet a telefónne služba z vesmíru. „Nemyslím si, že Elon nám môže konkurovať. Nie je tam priestor pre iné siete, fyzicky tam nie je dosť miesta. Ak chce do tejto oblasti Elon skutočne vstúpiť, logické by pre neho bolo, ak by sa dohodol s nami,“ nedal si svoj nápad ukradnúť Branson.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu