Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pracovití Slováci? Pche... Porovnanie vyvrátilo mýtus, ktorý nám tlačili do hláv!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

SINGAPUR – Nájsť rovnováhu medzi prácou a osobným životom je veľmi dôležité. Pre obyvateľov niektorých krajín je práca alfou a omegou ich života, inde si ľudia doprajú siestu aj uprostred pracovného dňa. Šéf cestovateľského portálu WEGO porovnával jednotlivé krajiny sveta v počte štátnych sviatkov. Slovensko je na tom veľmi dobre. Oddychujeme najviac v EÚ.

„Neexistuje lepší prostriedok na zvládnutie novoročnej posviatočnej melanchólie, ako pozerať sa dopredu a naplánovať si dovolenku,“ povedal Joachim Holte, marketingový riaditeľ spoločnosti WEGO. A pri plánovaní voľna je dobré suvedomiť si, koľko času na oddych vlastne máte.

„Najväčší počet dní pracovného pokoja má India – je to zhruba 21 dní. Tento počet však závisí od toho, v akej oblasti Indie žijete,“ vysvetlil Holte. V regióne Ázia/Pacifik a Filipíny majú ľudia 18 sviatkov, počas ktorých nepracujú. V Číne a Hongkongu 17, v Thajsku 16, v Malajzii a Vietname 15, v Indonézii 14, V Taiwane a Južnej Kórei 13, 11 v Singapure a 10 v Austrálii a na Novom Zélande.

„Čína je nielen najrýchlejšie rastúcim segmentom v oblasti cestovného ruchu, ale aj jej vláda uľahčuje pracovníkom, aby mali dlhšie voľno od práce. Ak sviatok pripadá na víkend, vláda ho preloží na pracovný deň, aby tak maximalizovala počet dní voľna,“ uviedol Holte. V tomto roku to teda nebude len 17 dní, ale až 28 dní pracovného voľna, vrátane víkendov. „Podobná situácia je aj na Taiwane,“ doplnil marketingový riaditeľ.

Pracovití Slováci? Pche... Porovnanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Slováci konkurujú Švédom

Ani Európa v porovnávaní nemá zlé skóre. Švédi a Litovčania si dovolenku predĺžia o 15 dní - presne toľko ako my Slováci! Rakúšania, Belgičania a Nóri so svojimi 13 dňami nasledujú až po nás a 12 dní sviatočného voľna si užívajú Fíni a Rusi. Španieli a Briti by nám mohli závidieť – majú len 8 dní štátnych sviatkov. Len pre zaujímavosť, v Spojených arabských emirátoch očakávajú v roku 2015 dovedna 11 sviatkov.

„Mexiko má zo všetkých krajín najmenej sviatkov – sedem, hoci vláda povoľuje po uvážení zamestnávateľa viac voľných dní,“ spresnil Holta. Niektoré krajiny ešte ako bonus umožňujú vziať si dovolenku na zotavenie, ktorými si môžu predĺžiť dni pracovného pokoja. „Napríklad na Filipínach dostávajú zamestnanci k 18 dňom dovolenky ešte päť dní navyše na zotavenie. A hoci na Novom Zélande majú len 10 sviatočných dní, počas roka majú ešte nárok na 20 platených dní pracovného pokoja na zotavenie,“ doplnil Holte pre Traveldailynews.com.

Pracovití Slováci? Pche... Porovnanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu