Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Útek z gulagu bol príliš bolestný: Severokorejec priznal, že v bestselleri klamal!

Severná Kórea Zobraziť galériu (2)
Severná Kórea (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Severokorejec Sin Tong-hjuk, ktorému sa podarilo utiecť z pracovného tábora a popísať svoj osud, priznal, že niektoré pasáže knihy nie sú pravdivé. Ukončí vraj kvôli tomu svoje aktivity za presadzovanie ľudských práv. O kauze informoval denník The Washington Post.

Sin Tong-hjuk sa v lágri pre politických väzňov narodil a strávil v ňom 24 rokov, než sa mu v roku 2005 podarilo utiecť. Príbeh vyšiel v literárnej podobe pod názvom Útek z Tábora 14 na základe rozhovorov Severokórejčana s novinárom Blainom Harden a stal sa bestsellerom. Severokorejec sa začal venovať šíreniu informácií o pomeroch v KĽDR a vlani v októbri zavítal aj do Prahy, kde sa zúčastnil konferencie organizovanej Knižnicou Václava Havla. Jeho kniha vyšla aj v češtine.

Sin Tong-hjukovi má teraz 32 rokov a na svojom facebookovom účte priznal, že nie všetko v knihe je pravda. Odôvodnil to tým, že chcel časť svojej minulosti utajiť sám pred sebou.

Harden vo štvrtok oznámil, že zistil, že Sin svojim priateľom poskytol rozprávanie o svojom živote, ktoré sa líši od verzie v knihe. "Požiadal som ho o vysvetlenie, prečo ma uviedol do omylu," povedal. Sin údajne vysvetlil, že niektoré zážitky z tábora "boli príliš bolestné" na to, aby sa k nim vracal. "Rozhodol som sa preto urobiť kompromis, zmenil som niektoré detaily, o ktorých som sa domnieval, že nie sú dôležité. Nechcel som povedať presne, ako to bolo, aby som znovu neprebudil tú prežitú bolesť," povedal Harden.

"Som veľmi vďačný všetkým, ktorí mi po celý čas verili a dôverovali, ale zároveň sa ospravedlňujem," oznámil Sin, ktorý teraz žije v Soule.

Harden povedal, že knihu, ktorá vyšla v 27 jazykoch, opraví podľa nových faktov. Základný príbeh je vraj stále platný. "Som si istý, že ho mučili, pretože má jazvy. A som si istý, že utiekol, má jazvy na nohách. Prezreli ho odborníci a konštatovali, že to zodpovedá popáleninám elektrickým prúdom, ako on vypovedal," povedal novinár.

Utečenec teraz vraj ale zmenil dobu niektorých zážitkov a tiež miesto. Dej knihy sa odohráva v tábore číslo 14, ale Severokorejec teraz tvrdí, že keď mal šesť rokov, previezli ho s matkou a bratom do tábora číslo 18, ktorý bol na druhom brehu rieky proti táboru 14. O útek sa vraj pokúsil niekoľkokrát, v rokoch 1999 a 2000. Druhýkrát ho chytili po štyroch mesiacoch v Číne a vrátili do KĽDR. Z tábora 18 bol zase prevezený do tábora 14.

The Washington Post napísal, že zatiaľ čo v knihe stojí, že bol mučený za pokus o útek vo veku 13 rokov, v skutočnosti to bolo o sedem rokov neskôr. V knihe sa ďalej uvádza, že udal matku a brata za prípravu úteku, aby pre seba získal jedlo, a že potom musel prizerať ich poprave. Podľa denníka pri nej ale nebol.

Sin priznal, že za týchto okolností sa bude asi musieť vzdať aktivít, ktorými upozorňuje na zločiny páchané v KĽDR. "Svet má ale napriek tomu právo byť informovaný o nesmiernych hrôzach, ktoré sa tam dejú," povedal. Uvedomuje si vraj, že Pchjongjang bude chcieť korekciou využiť vo svoj prospech.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu