Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dragon konečne dorazil: Vianočné darčeky pre ISS

Falcon 9
Falcon 9 (Zdroj: SITA)

MYS CANAVERAL - Nákladná kozmická loď Dragon, patriaca americkej súkromnej spoločnosti SpaceX, dorazila dnes na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) s oneskoreným nákladom potravín a vianočných darčekov.

Dragon odštartoval v sobotu z Mysu Canaveral na Floride s nákladom približne 2300 kilogramov zásob. Veliteľ ISS Barry Wilmore ho po prílete k stanici ukotvil za pomoci robotického ramena. V čase spojenia sa ISS nachádzala vo výške približne 420 kilometrov nad Stredozemným morom.

Šesťčlenná posádka orbitálnej základne dostala s príletom Dragonu dlho očakávané potraviny, ktorých zásoby sa už postupne zmenšovali. Niektoré komodity, napríklad horčica, sa už astronautom minuli.

Pôvodne mali nové potraviny doraziť na ISS už vlani v októbri, čo však znemožnila nehoda zásobovacej lode patriacej spoločnosti Orbital Sciences.

Dragon mal pôvodne doraziť na ISS už pred Vianocami, jeho štart však opakovane odkladali pre problémy s nosnou raketou.

Na ISS momentálne pôsobia Talianka Samantha Cristoforettiová z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Ruska Jelena Serovová, Američania Terry Virts a Barry Wilmore a dvojica Rusov: Alexandr Samokuťajev a Anton Škaplerov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu