Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Konečne dobrá správa: Slováci majú podľa vedcov vysokú inteligenciu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: newgen.nithyananda.org)

ONTÁRIO - Kanadskí vedci zistili medzi ustarostenosťou a inteligenciou významnú súvislosť. Povestné slovenské starosti sa tak dostávajú do celkom iného, pozitívneho svetla. Ak teda v blízkej dobe vložíte svoju hlavu plnú starostí opäť do dlaní, buďte na seba aspoň hrdí!

Pesimisti sú podľa vedcov inteligentnejší ako optimisti. Nasvedčujú tomu výsledky testov, ktoré vypracovávalo 125 študentov z Lakeheadskej univerzity. Tí, ktorí žijú v neustálom strachu, či všetko postíhajú a kvôli znepokojujúcim myšlienkam nemôžu vypnúť, sú vraj vybavení lepšou slovnou zásobou a verbálnou inteligenciou.

Študenti, ktorí mali väčšie sklony k depresii a plachosti, sú oveľa úspešnejší v jazykových testoch. Majú lepšiu schopnosť porozumieť slovám a triediť ich. Odborníci tvrdia, že by to mohlo súvisieť so snahou ľudského rodu o prežitie a teda evolučnou výhodou. Keď boli naši predkovia opatrní, mali vyššiu šancu na prežitie. Oveľa pravdepodobnejšie sa vyhli chorobám alebo divým zvieratám.

Štúdia tiež potvrdila koreláciu medzi vysokou verbálnou inteligenciou a depresiou. V neverbálnych testoch však už títo ľudia neboli takí úspešní. Podľa vedcov to možno znamená, že pre verbálne inteligentných ľudí je jednoduchšie často premýšľať o minulosti a budúcnosti. Naopak, tí s lepšími pozorovacími schopnosťami majú vyvinutejší cit pre aktuálne dianie a nemajú takú potrebu zaoberať sa premýšľaním.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu