Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vedci tvrdia, že svoj život môžete totálne zmeniť od základov už za 66 dní: Toto je návod!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Naša myseľ a telo sú so sebou neuveriteľne tesne prepojené. Odborníci upozorňujú, že veľa vecí robíme automaticky, bez rozmyslu. To sa týka aj zlozvykov, ktorých sa pomocou jednoduchého návodu čoskoro zbavíte!

Podľa Charlesa Duhigga, autora knihy Sila zvyku, sa mnohé neželané návyky stali našimi psychologickými vzorcami správania a postupne sa zmenili na zvykovú slučku, ktorej sa nedokážeme zbaviť. Dokonca ich prestávame registrovať. Veľakrát môžeme pracovať bez toho, aby sme si uvedomili, že si nervózne hryzieme nechty, uvádza Elitedaily.com.

Duhigg hovorí o troch zložkách zlozvykov. Prvou je spúšťač zvyku, ktorý mozog nabáda, aby si určité správanie osvojil a druhým krokom je samotné rutinné vykonávanie zvyku. Treťou zložkou je odmeňovanie, resp. niečo, čo mozgu pomáha zapamätať si neželaný zvyk. Vtedy sa stávame otrokmi zlých návykov. Aj keby sa nám zdalo nemožné tento začarovaný kruh prelomiť, existujú spôsoby, ako zlozvyky dokážeme nahradiť dobrými návykmi už za 66 dní!

Sociálni psychológovia vedení tímom Phillippa Lally skúmali 96 ľudí pri osvojovaní si nového zvyku. Zistili, že im trvalo 12 týždňov, kým sa s novým zvykom zžili. Vedci tento údaj vzápätí aplikovali na pozitívnejšie tvrdenie - podobne dlho totiž trvá zbaviť sa zlého zvyku. A ak náš zlozvyk neobsahuje stimulanty, ktoré by ho udržiavali v životaschopnosti, môže sa nám to podariť aj oveľa skôr.

Vedci tvrdia, že svoj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Ťažké začiatky (deň 1. až 22.)

O svojom rozhodnutí podstúpiť zmenu nemlčte. Dajte vedieť rodine, priateľom i kolegom v práci, že chcete napríklad prestať fajčiť alebo nervózne poklepávať nohou, nech vás upozornia, keď opäť skĺznete do svojho zlozvyku. Pridáte tým na seba ďalší tlak, pretože ak zlyháte, nahneváte nielen seba, ale aj svoje okolie.

Sebaanalýza (deň 22. až 44.)

Nazrite hlboko do svojej duše a spýtajte sa sami seba, čo vlastne chcete. Ako sa chcete prezentovať a prečo robíte to, čo robíte? Ak nájdete silný dôvod na zmenu, potlačí vás vpred vnútorná motivácia.

Nájdite svetlo (deň 44. až 66.)

Tretia etapa je absolútne najdôležitejšia. Práve počas nej môžete zabudnúť na vnútorného strážcu a skĺznuť do zlozvyku opäť. Musíte mať na zreteli niečo, čoho sa budete držať, vidieť svetlo na konci tunela.

Oslávte svoje víťazstvo (deň 66. +)

Jediný spôsob, ako sa definitívne zrieknete starého zlozvyku, je oslava. Pripravte párty a zavolajte na ňu vašich priateľov, ktorí vás k zmene motivovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu