Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kuriózne zranenia, ktoré na vás číhajú počas Vianoc: Vetvička v oku, mihalnice v zipse!

  Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Neverili by ste, ale najkrajšie sviatky v roku so sebou prinášajú množstvo nástrah. Predvianočný stres a s tým spojené upratovanie, zháňanie darčekov, nakupovanie, vypekanie a snaha o to, aby bolo všetko tip-top vedie k množstvu zranení. Kopec, aj keď príjemných povinností, sa podpisuje pod mnoho menší, či väčších úrazov.

Vianoce sú okrem pohody, jedla a darčekov aj plné nástrah. Z hľadiska úrazov patria k najplodnejším obdobím v roku. V snahe za sviatočnou dokonalosťou dochádza k množstvu drobných úrazov. K Vianociam neodmysliteľne patrí upratovanie. S tým súvisia pády z rebríkov, či parapetných dosiek pri umývaní oknie, vešaní záclon alebo utieraní prachu. Gazdinky si takto najčastejšie dolámu ruky a zápästia. Výnimkou nie sú ani pošmyknutia na mokrej dlážke, ktoré často končia vyvrtnutým členkom.
 
K tradičným predvianočným, vianočným a najmä silvestrvoským úrazom patria popáleniny, ktoré vznikajú pri pečení koláčov, príprave slávnostnej večere, či odpaľovaní zábavnej pyrotechniky. S prípravou jedla súvisia aj časté rezné poranenia. Pre toto obdobie sú typické aj domáce požiare. Pamätajte preto na to, že ak sa vám zapáli olej na panvici, nikdy ho nehaste vodou. Oheň uhasíte prikrytím pokrievkou alebo plechom. Oheň môže vzplanúť aj pri neopatrnej manipulácii so sviečkami na stromčeku alebo na adventnom venci. Stane sa, že horia obrusy, koberce, či záclony. Hasiči preto upozorňujú, aby si ľudia dávali veľký pozor pri manipulácii s ohňom, pretože najmä novostavby sú vybudované z množstva vysokohorľavých materiálov.

Na Slovensku úraduje alkohol

Uplynulé Vianoce volali našich záchranárov najčastejšie k ľuďom intoxikovaných alkoholom. "Minulého roku sme počas vianočných sviatkov zaznamenali okolo 140 takýchto prípadov, z toho bolo deväť detí," informoval hovorca záchranárov Boris Chmel a doplnil: "K častým patria aj popáleniny tváre, horných končatín a počas silvestrovskej noci aj devastačné zranenia prstov."

Nástrahy pod stromčekom

Po večeri nasleduje presunutie sa celej rodiny k vianočnému stromčeku a tam striehnu ďalšie nehody. Denník The Telegraph zhrnul najkurióznejšie prípady, ktoré sa počas sviatkov najčastejšie stali Britom. Neverili by ste, ale patria k nim očné viečka privreté do zipsu svetra, ktorý obdarovaný našiel pod stromčekom. Ďalej nasledujú zranenia očí, ktoré spôsobili konáre vianočného stromčeka. Častými sú aj trblietky v očiach z vianočných ozdôb a úrazy z buchnutého šampanského.

K zraneniam dochádza aj vtedy, keď sa najmä oteckovia usilujú odskrutkovať vianočný darček nožom miesto skrutkovačom. Stane sa, že nešťastníci sa postavia na malé časti darčekov, ktoré sa im zapichnú do chodidla. Na pohotovosti končia aj maškrtníci, ktorí si pomýlili cukrovinky s vianočnou ozdobou a zahryznutím do nej si poškodili chrup alebo porezali ústnu dutinu.

Nesmieme zabudnúť na zapichnutie kostí v hrdle, či dusenie sa jedlom. Ak sa stane, že sa vám kosť z ryby zapichne, skúste sa napiť alebo zajesť kúsok chleba.

Dúfame, že sa vám nič zo spomínaného nestalo a prežívate krásne sviatočné chvíle.

 
 
 

 

 
 
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu