Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Otrasná sterilizácia žien v Indii: Praktiky, z ktorých sa dvíha žalúdok

Sterilizácia indických žien prebieha v otrasných podmienkach Zobraziť galériu (2)
Sterilizácia indických žien prebieha v otrasných podmienkach (Zdroj: bbc.co.uk)

DILLÍ - Necelý mesiac po škandále s úmrtím skupiny Indiek po sterilizácii riešia úrady druhej najľudnatejšej krajiny sveta ďalšiu aféru spojenú s umelým zneplodňovaním žien. Vyšlo totiž najavo, že lekár v štáte Urísa sterilizoval pacientky pomocou pumpičky na nafukovanie kolies. Úrady v tomto štáte, kde je podľa médií podobná praktika častá, preto zakázali vykonávanie sterilizácií v zle vybavených zdravotníckych zariadeniach a povolili ho len v kvalitných nemocniciach.

Spomínaný lekár použil minulý piatok pumpičku k nafúknutiu podbrušku 56 žien, ktoré v zle vybavenom zdravotníckom tábore na východe Indie sterilizoval. Na prípad upozornili indické médiá a v reakcii na to rozhodli úrady v Uríse o pozastavení všetkých sterilizácií mimo dobre vybavených nemocníc s cieľom znemožniť vykonávanie tejto nebezpečnej praktiky. Sám lekár povedal spravodajskému serveru BBC, že pumpičku používa už niekoľko rokov a táto praktika je bežná aj medzi ďalšími doktormi. Vraj už takto operoval tisíce žien a nikdy nenastali žiadne zdravotné komplikácie.

Nafukovanie podbruška sa pri sterilizáciách vykonáva preto, aby vznikol priestor, v ktorom môže lekár manipulovať s nástrojmi. Oficiálne je pre túto procedúru predpísané používanie CO2 z uzavretých tlakových fliaš, pretože pri užití vzduchu nasatého z atmosféry pumpičkou hrozia zdravotné riziká.

Sterilizácia indických žien prebieha
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: bbc.co.uk)

Hromadnými sterilizáciami žien aj mužov sa India snaží kontrolovať rýchlo rastúci počet obyvateľov, ktorý by z nej do polovice tohto storočia mohol urobiť najľudnatejšiu krajinu sveta. Operácie sa vykonávajú na mnohých miestach Indie a niektoré štáty osobám, ktoré tento zákrok podstúpia, ponúkajú také výhody, ako je automobil či rôzne domáce elektrospotrebiče. Ročne zákrok podstúpia milióny obyvateľov, ktorí by sa pre neho mali rozhodovať dobrovoľne. Podľa niektorých mimovládnych organizácií však ženy majú často málo informácií a bývajú pod silným tlakom zo strany zamestnancov miestnej samosprávy. Operácia sa často vykonáva v zúfalých hygienických podmienkach.

Sterilizácia indických žien prebieha
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: bbc.co.uk)

V polovici novembra polícia na východe Indie zadržala lekára, po ktorého sterilizácii zomrelo najmenej pätnásť žien a ďalšie skončili v nemocnici. Muž ženám podal pri zákroku pilulku, ktorá podľa vyšetrovania obsahovala látku používanú v jede na potkany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu