Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Deň, ktorý otriasol svetom: Pred 25 rokmi nastala nová epocha!

Koniec studenej vojny Zobraziť galériu (2)
Koniec studenej vojny (Zdroj: YouTube)

VALLETTA - Pred 25 rokmi, 2. decembra 1989, sa na palube výletnej lode Maxim Gorkij pri brehoch Malty zišli k prvým oficiálnym rozhovorom sovietsky vodca Michail Gorbačov a americký prezident George Bush. Ten schôdzku inicioval pod dojmom zmien v Poľsku a ďalších socialistických krajinách. Na dvojdňovom summite síce nebol podpísaný žiadny oficiálny dokument, no napriek tomu vstúpil do dejín ako faktický koniec studenej vojny.

"Opúšťame jednu epochu, studenú vojnu, a vstupujeme do novej epochy," uviedol Gorbačov. "Spojené štáty a Sovietsky zväz vstupujú do novej éry vzájomných vzťahov," potvrdil zmenu vzťahov oboch veľmocí Bush. Gorbačov taktiež vyhlásil, že ZSSR nikdy nezačne "horúcu vojnu" proti USA a Bushovi potvrdil svoj zámer nijako nezasahovať do práve prebiehajúcich politických zmien vo väčšine satelitných krajín sovietskeho bloku.

Historický summit sa niesol podľa pozorovateľov hneď od začiatku v uvoľnenom duchu. Okrem Busha a Gorbačova sa ho zúčastnili aj ministri zahraničia oboch veľmocí Eduard Ševardnadze a James Baker a ďalší politici. Ako riaditeľka oddelenia pre vzťahy so ZSSR a krajinami východnej Európy pri Národnej bezpečnostnej rade bola členkou americkej delegácie aj Condoleezza Riceová, ktorá neskôr pôsobila vo vláde Georgea Busha mladšieho ako ministerka zahraničia a poradkyňa pre otázky národnej bezpečnosti.

Koniec studenej vojny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Jediným problémom sa nakoniec stalo počasie. Pôvodne sa predpokladalo, že rokovanie sa uskutoční postupne na sovietskom torpédoborci Sláva a na americkom krížniku Belknap, rozbúrené more ale bolo proti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu