Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pri pyramídach v Gize vyrastie megarezidencia: Futuristický ekoprojekt za miliardy!

Majestátny The Gate Residence Zobraziť galériu (4)
Majestátny The Gate Residence (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Bohatý investor z Belgicka plánuje postaviť neďaleko pyramíd v Gize ekologický komplex. Bude sa rozprestierať na ploche s rozlohou 450 tisíc metrov štvorcových a jeho výstavba vyjde na takmer päť miliárd eur.

Už aj Egypt sa zaradil medzi krajiny, ktoré sa budú môcť popýšiť megastavbou s futuristickým nádychom. Autorom multimiliardového projektu nazvaného The Gate Residence je belgický architekt Vincent Callebaut. Postavený má byť v Káhire.

Majestátny The Gate Residence
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Budovy poskytnú prípadným záujemcom možnosť vybrať si z tisíc apartmánov. Na troch poschodiach sa taktiež budú nachádzať kancelárske priestory a ešte o jedno poschodie viac bude mať nákupné centrum vrátane podzemného parkoviska, non-stop otvorenej lekárne či starostlivosti o deti. Zachytávače vetra, solárne panely a ohrievače, veterné turbíny a geotermálne chladenie sa postarajú o ekologickú výrobu elektriny a takisto reguláciu teploty vo vnútri stavby.

Majestátny The Gate Residence
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V rámci projektu bude vybudovaná aj slnečná strecha pokrytá panelmi, po ktorých sa bude dať prechádzať, a ktoré budú vytvárať tieň nad terasami a promenádou. Časť strechy sa zmení na komunitnú záhradu s ovocným sadom, bazénmi a športovým areálom. Plocha rozdelená na niekoľko častí bude prepojená lávkami. Jej zelený charakter sa postará o zníženie celkovej teploty budovy a tým, že bude pokrytý rastlinami, vyrieši aj recykláciu vody.

Majestátny The Gate Residence
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V Gate Residence budú zabudované multisenzory slúžiace na detekciu počtu ľudí v miestnosti, ich pohybu, teploty a úrovne osvetlenia, za účelom nastavenia dokonalej klímy, čím sa značne zabráni plytvaniu energie.

Majestátny The Gate Residence
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Káhira, je načase, aby sme sa stali svedkami vytvorenie kultovej a udržateľnej výstavby budov, ktoré budú vyjadrovať budúcnosť tohto mesta. Gate Residence so svojím inovatívnym dizajnom predstavuje kombináciu stromov a budovy a transformáciu mesta do vertikálneho, zeleného a hypermoderného ekosystému," vyhlásil Callebaut.

Jeho ambíciou je vytvoriť nový prototyp obývaného ekosystému, ktorý bude schopný ušetriť 50 percent energie. Objekt je navrhnutý tak, aby znížil svoju uhlíkovú stopu a recykloval časť svojho vlastného odpadu. Stavebné práce sa začnú budúci rok v marci, dokončenie je naplánované na rok 2019.  "Hlavným cieľom Gate Residence je zvýšiť povedomie o zelenej udržateľnej architektúre v boji proti globálnemu otepľovaniu," dodal architekt.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu