Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záhada poľských upírov rozlúštená: Vieme pravdu, prekvapí vás!

Žiadny upír, ale obeť cholery Zobraziť galériu (2)
Žiadny upír, ale obeť cholery (Zdroj: profimedia.sk)

MOBILE - Vedcom sa konečne podarilo rozlúštiť záhadu o údajných upíroch, ktorých pozostatky pred časom objavili na severozápade Poľska. Biochemické testy preukázali, že ide o bežných ľudí, ktorí zomreli na choleru.

Štúdia skúmala 285 ľudských kostier, ktoré boli vykopané v rokoch 2008 až 2012 na niekoľkostoročnom cintoríne vo vidieckej osade Drawsko. Pozostatky patrili ľuďom rôzneho veku a oboch pohlaví a pochádzajú zo 17. a 18. storočia. Šesť z nich - dospelý muž, dospievajúce dievča, tri dospelé ženy a mladšia osoba neznámeho pohlavia, bolo pochovaných ako upíri.

"Piati mali na krku položený kosák pre prípad, ktorý by im odrezal hlavu v prípade, že by chceli vstať z hrobu," upresnil Lesley Gregoricka z Univerzity v južnej Alabame. Ďalšie kostry zas mali pod bradou umiestnené balvany, ktoré mali zabrániť tomu, aby upíri vstali zmŕtvych a hrýzli živých.

Upíri v Poľsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Upíri v Poľsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Gregorička s kolegami sa najprv domnievali, že by to mohli byť imigranti, ktorí v tom čase prišli do Poľska v niekoľkých vlnách a boli v spoločnosti vnímaní ako outsideri. Svoju hypotézu overovali tak, že odobrali vzorky zo zubnej skloviny stoličiek šesťdesiatich kostier vrátane oných šiestich "upírov".

"Zatiaľ čo mnohé historické pramene uvádzajú viacero potenciálnych dôvodov, prečo boli niektorí ľudia náchylnejší stať sa upírmi, žiadna doterajšia štúdia neskúmala identitu týchto jedincov pomocou chemických analýz ich kostier," povedal Gregorička portálu Discovery News s tým, že pravdepodobne išlo o jedny z prvých obetí epidémie cholery, ktorá postihla Európu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu