Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Ktoré veci skutočne potrebujeme? pýta sa Petri, ktorého uvidíte na festivale Jeden svet

Ktoré veci skutočne potrebujeme?
Ktoré veci skutočne potrebujeme?

Aké dôležité sú naše veci? Definujú nás? A koľko z nich naozaj potrebujeme? Na tieto a podobné otázky sa snaží nájsť odpoveď mladý Fín Petri, prostredníctvom dokumentu o sebe samom. V dvadsiatich šiestich rokoch sa zrazu ocitol v byte plnom vecí, no vnútorne vyprázdnený. Honobiť „veci“ – ako svoj majetok nazýva – začal približne pred tromi rokmi, po nepríjemnom rozchode s priateľkou. K šťastiu ho to však nepriviedlo a preto sa teraz pokúša zistiť, čo zo svojho majetku skutočne potrebuje. Experimentom z krízy

Osobnú krízu pritom rieši vskutku nápadito – experimentom. Ten spočíva v tom, že všetok svoj majetok na rok zamkne do skladu, pričom denne si z neho smie vybrať len jednu vec. Po celý rok nemôže nič nakúpiť.

Mladík si najmä na začiatku, musí svoj výber veľmi dobre premyslieť. Schválne, čo je dôležitejšie – chladnička alebo topánky? Posteľ alebo košeľa, v ktorej sa dá ísť do práce? Už efektná úvodná scéna, v ktorej Petri začína s „nula“ vecami v prázdnom byte v Helsinkách, nás napriek veľkej bizarnosti, nenechá na pochybách, že to mladík myslí vážne.

Šťastie je inde?

Jednoduchý koncept, na ktorom tento dokument funguje je pútavý, miestami veľmi vtipný a núti nás premýšľať, ako by sme sa v rovnakej situácii zachovali my. Zároveň  je – celkom logicky naozaj - „plný“ vecí, resp. jeho prvá polovica. Neskôr sa však jeho ťažisko pozvoľna presúva. Takže sa naozaj nemusíte báť, že strávite takmer hodinu všímaním si, kedy si Petri vzal tú a tú čiapku a podobne. Pri tom podstatnejšom na to nebude čas. Snímke tiež veľmi pomáhajú charaktery vedľajších postáv, hlavne sympatická a komunikatívna Petriho rodina – šarmantná babička, ochotný mladší brat či zvedavý malý bratranec.
 

Dokument Moje veci, v ktorom hrá Petri hlavnú postavu, uvidíte na festivale Jeden svet v Bratislave od 20. – 25. novembra 2014. Pre podrobný program, sledujte web: www.jedensvet.sk/program.


Vstupenky na festival Jeden svet nájdete na PREDPREDAJ.SK.


Lucia Schmidtová

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu