Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ak budeme ľahostajní, nebudeme slobodní

Festival Jeden svet Zobraziť galériu (2)
Festival Jeden svet (Zdroj: PR článok)

Slobodná sa cíti každý deň, verí v silu občianskej spoločnosti a myslí si, že aktivita občianskej spoločnosti je priamo úmerná kvalite politiky. Režisérka filmu Magický hlas rebelky o osude speváčky Marty Kubišovej – Olga Sommerová.

Festival Jeden svet, ktorého sa zúčastníte ako hosť bude v duchu hesla: Sloboda nie je zadarmo. Váš film Magický hlas rebelky zobrazuje Martu Kubišovú, jej príbeh a aj to, čo ona robila v záujme slobody. Myslíte, že dokáže inšpirovať aj mladé generácie? 

Filmy o hrdinoch, ktorí sa postavili totalite, sa obracajú predovšetkým na mladú generáciu, ktorá reštrikcie, klamstvá a beznádej komunistického režimu neprežila. Mladí ľudia, ktorí sa do slobody narodili, slobodu milujú. Neuvedomujú si ale, že je treba strážiť si ju každý deň. To, že film zapůsobil na mladú generáciu, bolo jasné na tohtoročnom festivale v Karlových varoch, kde dostal divácku cenu. Väčšinu publika tvorili mladí.

 

Čo je pre Vás osobne najsilnejšie na príbehu Marty Kubišovej?

Fascinuje ma samozrejmá a bezpodmienečná odhodlanosť Marty pochovať sľubnú kariéru len preto, aby si zachovala česť a postavila sa proti klamstvu o bratskej pomoci ruských tankov. Zo dňa na deň opustila svetlá rámp a šla lepiť vrecúška, aby mala na živobytie. Marta, sexi symbol 60. rokov, sa ocitla na vidieku v chalupe, kde bola zavedená voda. Tam odolávala šikane eštébákov. Musím povedať, že tak činila aj s humorom. Ani na chvíľu sa neľutovala, podpísala Chartu 77, stala sa jej hovorkyňou. Bola zmierená s tým, že môže skončiť vo väzení ako jej priatelia. Martin charakter nezlomila vidina lákavého úspechu. Je pre mňa, i pre nás výzvou, že je možné povedať diablovi NIE.

 

Ako vnímate situáciu u Vás – v Česku – 25 rokov od revolúcie? Žijete v slobodnej krajine?

Pre mňa je najdôležitejšia sloboda slova. Tá ale nestačí na to, aby šli zlodeji a podvodníci „sedieť“. George Orwell vedel už dávno, že „každá revolúcia končí tým, že sa ku korytám dostanú nové prasatá“. Vieme, že bohatství tohto štátu bolo v 90. Rokoch rozkradnuté za bieleho dňa, aj to, že justíciu a políciu ovládajú politické a podnikateľské mafie. Novinári sa môžu aj „upísať“, ale podvádza a kradne sa ďalej. Marta Kubišová vo filme hovorí o svojej slávnej piesni Modlitba pre Martu: „Ja už 35 rokov ľuďom sľubujem, že „vláda věcí tvých se k tobě vrátí“, a ono sa to stále nekoná!“

 

Čo môže každý jeden z nás dnes urobiť pre to, aby sme žili v slobodnejšej krajine?

Postaviť sa proti tým, ktorí nám slobodu berú. Proti manželovi, manželke, otcovi, matke, synovi, dcére. Neignorovať klamstvá a nespravodlivosti zo strany politikov.Každý môže niečo napraviť, hoci len vo svojej dedine, či meste. Verím v silu a moc občianskej spoločnosti. Jej úspěchy sú obmedzené, ale dávajú establishmentu na vedomie, že politici sú naši zamestnanci, kterých platíme. Ich povinnostou je služba vlasti, nie vlastným bankovým kontám. Aktivita občianskej spoločnosti je priamo úmerná kvalite politiky. Ak budeme ľahostajní, nebudeme slobodní.

 

Kedy sa Vy cítite slobodná? 

Každý deň.

 

Vstupenky na festival Jeden svet nájdete na PREDPREDAJ.SK.
 

Magdaléna Vaculčiaková (PR manažérka festivalu Jeden svet)

Festival Jeden svet
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: PR článok)

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu