Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Mosty k opusteným deťom

Mosty k opusteným deťom Zobraziť galériu (6)
Mosty k opusteným deťom (Zdroj: Úsmev ako dar)

Právo dieťaťa na život v rodine – to bola hlavná téma konferencie Mosty v sociálnoprávnej ochrane 2014, ktorú už po 14-krát zorganizovala Spoločnosť Úsmev ako dar.

Na tomto medzinárodnom podujatí venovanom predovšetkým ohrozeným a opusteným deťom sa zišlo viac ako 130 odborníkov na prácu s deťmi, zástupcov štátnej správy a akademickej obce. Spoločne hľadali odpovede na otázku, ako naplniť právo dieťaťa žiť a vyrastať v rodine. A hoci nemôžeme hovoriť o práve v juristickom slova zmysle, predsa je potrebné na ňom trvať. Prečo? Pretože, ako to potvrdzovali aj konferenčné príspevky, len v prostredí rodiny môže dieťa prosperovať a získať všetko potrebné pre svoj zdravý vývoj.

„Pracujeme s deťmi vyrastajúcimi mimo rodinu už dlhé roky a vidíme, aký to má na ne devastačný dopad. Preto sme presvedčení, že najlepší spôsob, ako predchádzať hlbokému strádaniu detí, je posilňovať ich rodiny,“ hovorí predseda Spoločnosti Úsmev ako dar Jozef Mikloško.

Rodine ako prirodzenému prostrediu pre život dieťaťa sa venovali odborníci z rôznych oblastí: psychológie, sociálnej práce, práva i etnológie. Vystúpili tu takí experti ako: Tomasz Polkowski z organizácie Towarzystwo Nasz Dom (PL), detský psychológ Štefan Matula, etnológ, odborník na rómsku problematiku René Lužica, či Igor Čikoš z formačného centra pre Rómov.

Počas troch dní sa účastníci konferencie mohli oboznámiť s aktuálnymi i pripravovanými zmenami zákonov, vypočuť si 14 odborných príspevkov a zúčastniť sa 7 špecializovaných wrokshopov. 

V rámci konferencie sa v utorok 11.11. uskutočnil aj slávnostný galavečer, na ktorom Spoločnosť Úsmev ako dar ocenila jednotlivcov za významný prínos v oblasti náhradnej starostlivosti. Cenu získali: Milena Lengyelová, Jana Kostanjevcová, Katarína Blažíčková, Katarína Brychtová, Milan Frič a Adriana Sisiková. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, v zastúpení štátnym tajomníkom Branislavom Ondrušom, tu už tradične udelil cenu „Z detského domova do rodiny“. Ocenených bolo 5 detských domovov: Detský domov Košická Nová Ves, Sečovce, Prievidza, Istebné a Detský charitný dom Považská Bystrica..

A čo to vlastne znamená „úspešný detský domov“? Na túto otázku nám odpovedala Viera Miklášová, riaditeľka Sekcie pre rodinu z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Priznám sa, že na túto otázku už dlho hľadám odpoveď. A po svojej celoživotnej praxi s ohrozenými deťmi  je pre mňa kritériom úspechu najmä to, aby dieťa, ak už sa nemôže vrátiť  do rodiny, neodchádzalo z domova opustené. Teda aby sa detskému domovu podarilo nájsť mu niekoho blízkeho, o koho sa bude môcť v živote oprieť. Koniec-koncov, tento inštitút, inštitút osoby blízkej dieťaťu, máme aj v zákone. Len mu treba prinavrátiť tú váhu, ktorú má.“

Za posledný rok bolo z rodín vyňatých 1616 detí.  No zdá sa, že v budúcnosti by tomu mohlo byť inak. Na konferencii bola formulovaná nová vízia detského domova, ktorý by sa ešte viac otvoril pre prácu s rodinou a v zariadeniach Centier pre rodinu s ňou dokázal pracovať tak, aby dieťa nemuselo vyrastať bez svojich blízkych. A to je pre všetkých, určite, dobrá správa.

Spoluorganizátormi konferencie Mosty v sociálnoprávnej ochrane 2014 boli: Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity, Inštitút ochrany práv dieťaťa a rodiny a Fórum riaditeľov a zamestnancov detských domovov.  

Podujatie sa realizovalo s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky – program Kultúra národnostných menšín 2014.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu