Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hriešne detaily zo života Václava Havla odhalené: Milenkám dával úchylné krycie prezývky!

Havel bol stelesnením milovníka Zobraziť galériu (4)
Havel bol stelesnením milovníka (Zdroj: SITA)

PRAHA - To, že Václava Havla obletovali desiatky žien, je verejným tajomstvom. Ako umelec v sebe nezaprel vnímavosť k slabšiemu pohlaviu a charizmu, a ako politik zapálenie pre vášnivú debatu. Svoju manželku podvádzal a z lásky k milenke sa rozviesť nechcel – dokonca ani kvôli nemanželskému dieťaťu.

Hárem Václava Havla bol plný vtáčích mien, opísal vo svojej knihe s názvom Havel Michael Žantovský, jeho prvý hovorca, spolupracovník a dlhoročný priateľ, ktorý sa pokúsil zachytiť štátnikov vnútorný portrét intímne zblízka.

Michael Žantovský, autor knihy o Václavovi Havlovi
Zobraziť galériu (4)
Michael Žantovský, autor knihy o Václavovi Havlovi  (Zdroj: YouTube)

Aj keď prežil 32 rokov v prvom manželstve s Oľgou Havlovou (rod. Šplíchalovou), podľa Žantovského bola preňho skôr ako druhá mama, uviedol vo svojom článku český denník Aha. Ich vzťah bol popretkávaný početnými neverami zo strany Havla. Osudovou vášňou prepukol Havel aj k Anne Kohoutovej, Jane Tůmovej a Jitke Vodňanskej. Viackrát neverný dramatik „sa veľakrát cítil byť zvláštne povinný o tom Olgu informovať, nejakým spôsobom sa s tým dokázala vyrovnať,“ spomína Žantovský na spriaznené manželstvo Oľgy a Havla.

Prvá dáma nevery premlčala

Havlova prvá manželka Oľga neverami síce trpela, ale pripisovala ich politikovej bohémskej povahe. O svojich milenkách ju pravidelne informoval a keď bol vo väzení, svoje ľúbostné básničky schizofrenicky adresoval jej i milenke. To, čo ich držalo pokope v druhej polovici 70. rokov, „nebolo sexuálnej povahy“, napísal jeho priateľ.

Havlova prvá manželka Oľga
Zobraziť galériu (4)
Havlova prvá manželka Oľga  (Zdroj: YouTube)

Prezident riskoval

Aj keď sa stal Havel prezidentom, milostné dobrodružstvá ho neopúšťali. Dalo by sa vlastne povadať, že ich naďalej vyhľadával. Prudká zamilovanosť, ktorou prepukol k Dagmar Veškrnovej, mohla naštrbiť jeho povesť i politickú kariéru. „Aj jeho priatelia... museli podstupovať skúšku vernosti,“ opísal Žantovský. Mnohí jeho priatelia boli totiž aj priateľmi Havlovej manželky Oľgy. Ani Dagmar však nebola v tom čase jedinou Havlovou bohyňou: „Existovali aj ďalšie adeptky na Havlovu priazeň,“  priznal prezidentove početné romániky Žantovský.

Vtáčie prezývky

Už počas prvých dvoch Havlových funkčných období mal dramatik na programe stretnutia s postavami žien, ktoré prezýval vtáčími názvami: „Profesor Slavík, Velvyslanec Skřivan, či Pán Vrabec.“ Chcel ich tak kryť v prípade podozrenia.

Osudové ženy

S amatérskou herečkou Janou Tůmovou, ktorá cez deň pracovala ako predavačka, sa Havel zaplietol po premiére Žobráckej opery v roku 1975. Už vtedy však Havel zvádzal aj Annu Kohoutovú, bývalú manželku dramatika Pavla Kohouta. O štyri roky neskôr nadviazal vzťah so psychoterapeutkou Janou Vodňanskou. Práve ona bola tou ženou, za ktorou sa ponáhľal, keď bol prepustený z väzenia. Priateľom ju dokonca predstavil ako svoju druhú partnerku!

Jitku priateľom predstavil ako svoju druhú partnerku
Zobraziť galériu (4)
Jitku priateľom predstavil ako svoju druhú partnerku  (Zdroj: YouTube)

Havel žiarlil

Počas Havlovho pobytu vo väzení mu bola jeho manželka Oľga neverná a rozvinula vzťah s hercom Janom Kašparom z Divadla Járy Cimrmana. „Keď to oznámila svojmu manželovi a prehlásila, že ich život ako sexuálnych partnerov je uzavretý,... Havel sa s tým nedokázal zmieriť,“ prezradil Žantovský. Napriek tomu, že Oľga mu rozchod nenavrhla, jej neveru ťažko znášal. Podľa autora bol Havel aj veľmi žiarlivý.

Navrhol jej manželský trojuholník

Keď v roku 1984 Jitka s Havlom otehotnela, napísala jeho manželke Oľge list, v ktorom jej vylíčila, ako veľmi Václava miluje. Ten ju však sklamal, keď jej navrhol spolužitie v manželskom trojuholníku, pretože sa s Oľgou neplánoval rozviesť. Jitka sa rozhodla Havlovo jediné dieťa potratiť. 

Božská Dagmar

V roku 1997 sa Havel necelý rok po smrti svojej manželky Oľgy druhýkrát oženil s herečkou Dagmar Veškrnovou, ktorá po jeho boku strávila takmer 15 rokov. Aj počas ich manželstva sa však v médiách objavovali správy o nevere starnúceho a nenapraviteľného záletníka Havla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu