Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Varovanie pred novou chorobou, ktorá sa šíri svetom: Aké sú príznaky, po ktorých príde smrť!?

 Chrobák, ktorý prenáša chorobu Zobraziť galériu (2)
Chrobák, ktorý prenáša chorobu (Zdroj: Foto: Profimedia.sk)

BRATISLAVA – Spoza veľkej mláky prichádzajú šokujúce informácie o novodobej AIDS. Ochorenie, ktoré roznáša hmyz, môže byť smrteľné. V Amerike je už nakazených 300-tisíc ľudí. Zdravotníci sú v pohotovosti, o potenciálnej smrteľnej chorobe nemajú takmer žiadne vedomosti. Vie sa len, že ju spôsobuje hmyz a diagnóza je nazvaná Chagas. Odborníci varujú, že v niektorých prípadoch môže byť smrteľná.

Výskumníci na každoročnom stretnutí odborníkov tropickej medicíny minulý týždeň varovali pred smrtiacou chorobou zo zahraničia, ktorá ohrozuje zdravie stále viac a viac Američanov. Ide o chorobu s názvom Chagas alebo, ako ju nazvali, choroba "bozkávajúceho chrobáka".  

Nebezpečné ochorenie pomenovali aj tichý zabijak, pretože je veľmi ťažké diagnostikovať ho v počiatočných fázach. Ide o parazitárnu infekciu, ktorá môže viesť k závažným srdcovým a črevným komplikáciám, a dokonca až k smrti. Šíri sa prostredníctvom chrobáka, ktorý saje krv. Môže sa šíriť aj transfúziou krvi, pri transplantácii orgánov a kongenitálnom prenose z matky na dieťa.

Donedávna bolo ochorenie považované za problém len v Mexiku, Strednej a Južnej Amerike. Počas posledných rokov Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb zaznamenalo prípady aj v Spojených štátoch, no pacienti uviedli, že nakazení boli v zahraničí. 

Varovanie pred novou chorobou,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Profimedia.sk)

Ako informuje washingtonpost.com, vedci vyjadrili obavy z "globalizácie" smrtiaceho ochorenia. Tvrdia, že zatiaľ čo počet prípadov rastie, povedomie lekárov o chorobe pokrivkáva. Keď sa podchytí v skorých štádiách, môže byť ochorenie liečiteľné dvoma lieky, a to nifurtimoxom a benznidazolom. Ak sa pacient nelieči, ochorenie môže spôsobiť zástavu srdca alebo inú zdravotnú komplikáciu, ktorá končí smrťou. "Sme prekvapení, koľko testov potvrdilo ochorenie v krvi pacientov a koľko zlyhaní srdca indikuje súvislosť s ochorením," uviedla epidemiologička Melissa Nolan Garciaová.

Zlou správou je, že choroba nemusí mať žiadne príznaky. Podľa Centra pre prevenciu ochorení, počiatočné symptómy choroby sa vyznačujú horúčkami, únavou, bolesťami tela, môžu sa tvoriť vyrážky. Postihnutý môže mať hnačky a zvracať. Ako úplne prvý viditeľný príznak odborníci udávajú poškodenie kože a purpurový opuch viečka. Pôvodcom choroby je parazitický prvok z rodu Trypanosoma, ktorého prenáša hmyz. 

"Ochorenie môže byť smrteľné a nemusíte o ňom vedieť. Symptómy sa prejavia až vtedy, keď už lieky nezaberajú. Ide o veľmi tichú nákazu," dodala epidemiologička. Nakazení ľudia vraj často prídu k lekárovi, no ten ich odbije, že žiadnym ochorením netrpia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu