Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Na festivale Jeden svet aj o korupcii na Slovensku a životnom reštarte

Na festivale Jeden svet aj o korupcii na Slovensku a životnom reštarte
Na festivale Jeden svet aj o korupcii na Slovensku a životnom reštarte

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov aj počas svojho 15. ročníka prinesie nie len najnovšie domáce a zahraničné filmy, ale aj diskusie na pálčivé témy v našej spoločnosti ako sú korupcia, či sloboda médií alebo dianie na Ukrajine.

V duchu hesla pripravovaného festivalu Jeden svet: Sloboda nie je zadarmo, sa budú niesť aj sprievodné diskusie.  Zuzana Matúšová Girgošková a Ján Matúš sa podelia o svoje skúsenosti so životným reštartom v rámci diskusie Môj život inak. „S mysľou nezahltenou ďalekými alebo minulými cieľmi, sa sústredí, pracuje a žije ľahšie. A túto ľahkosť, slobodu, inšpiráciu a nadhľad sme získali vďaka trom mesiacom dobrovoľnej práce. Nikdy predtým sme „nezarobili“ viac,” povedala novinárka, ktorá spolu s manželom pred takmer rokom zbalila svoje dve deti vo veku jeden a pol a tri roky a odleteli na Nový Zéland dobrovoľníčiť na miestnych farmách. Diskusia, v ktorej vystúpia, bude aj o tom, ako byť živote slobodnejší a šťastnejší, ako žiť bez peňazí, ako inšpirovať ostatných, aby menili prostredie okolo seba.

Ukrajinská aktivistka, aj osobnosti Novembra ‘89

Ďalšia pripravovaná diskusia bude o aktuálnej situácii u našich susedov. Ukrajina sa nás týka, myslia si organizátori festivalu Jeden svet. Do diskusie prizvali aj ukrajinskú občiansku aktivistku Viktoriyu Solonitsyna a slovenského fotografa Michala Burzu, ktorý nedávno zvíťazil v súťaži Slovak Press Photo práve s fotografiou z Majdanu. „V januári som tam vyrazil, aby som videl ľudí z Majdanu na vlastné oči. Demonštrantom som uveril ich snahu zmeniť krajinu,“ povedal Burza v rozhovore pre Jeden svet.

Hlavnou témou tohto ročníka festivalu je 25. výročie Novembra ’89. Diskusii na túto tému bude venovaný nedeľňajší večer 23. novembra 2014 v bratislavskom KC Dunaj. O tom, kam sa naša spoločnosť posunula od revolúcie, budú aj debaty o  slobode médií a o korupcii na Slovensku. Aliancia fair play pozvala do tej druhej aj spoluzakladateľa Nadácie Zastavme korupciu Michala Bláhu.

Fedor Gál o extrémizme

Fedor Gál bol tiež pri udalostiach v Novembri ’89. Do Bratislavy zavíta na festival Jeden svet diskutovať o extrémizme. “U politikov a mnohých aktivistov je rómska otázka podľa mňa iba práca. Na riešenie rómskeho problému sa dobre podávajú granty, výborne sa tým manipuluje vo volebných programoch. Ťažko sa pomáha konkrétnym rodinám, komunitám, jednotlivcom. Klobúk dolu pred všetkými, ktorí to dokážu a pracujú v teréne,“ povedal Gál pre Jeden svet k filmu 35 mesiacov s Natálkou, ktorého je spoluautorom.

Ďalšie diskusie budú s režisérmi. Diváci sa budú môcť pýtať, nie len na filmy, Olgy Sommerovej, Vladislavy Plančíkovej, Zuzany Piussi, aj Anabely Žigovej. 

 

Vstupenky na festival Jeden svet nájdete na PREDPREDAJ.SK.

Magdaléna Vaculčiaková (PR manažérka festivalu Jeden svet)

 

 

-reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu