Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Írsku rezali ženám pri pôrode panvy: Cirkev to schvaľovala, vláda teraz odškodňuje

Ženy, ktoré podstúpili zákrok
Ženy, ktoré podstúpili zákrok (Zdroj: Foto: youtube)

BELFAST – Na povrch vyplával škandál s otrasnými praktikami lekárov, ktorí pri pôrodoch zámerne mrzačili ženské panvy. V minulom storočí ich v Írsku matkám rozrezávali, aby mohli porodiť čo najviac detí. Mnohokrát sa tak udialo bez súhlasu žien. Nemocnice boli pod silným vplyvom katolíckej cirkvi. Otrasný zákrok podstúpilo približne 250 preživších žien, teraz ich chce štát odškodniť.

Na prípad sa už roky snaží upozorniť skupina žien, združená do organizácie Survivors of Symphysiotomy. Prevádzaný zákrok spočíval v rozrezaní ženskej panvy pri pôrode a mal umožniť jeho ľahší priebeh. Dôvod prečo sa tieto kruté praktiky využívali bola snaha umožniť žene porodiť čo najviac detí.

Vplyv katolíckej cirkvi

Metóda sa najčastejšie používala v druhej polovici minulého storočia, keď boli nemocnice pod silným vplyvom katolíckej cirkvi. Tá v tom čase považovala dve alebo tri deti za nedostatočný počet, pretože rodina tvorila základ štátu. Cirkev takéto pôrody odporúčala, mnohokrát priamo trvala práve na tejto forme.

Lily McDonnellová pred rokmi zákrok podstúpila. Keď ju lekári na pôrodnej sále prebudili, zistila, že hlava jej dieťatka sa napichla na rozrezanú panvovú kosť. "Hlavička sa zasekla o panvu. Vykrvácalo," spomína. Matilda Behanová sa pre írske média vyjadrila detailnejšie: "Priviezli ma na sálu, ktorá bola plná ľudí. Nikto mi nepovedal, čo sa deje. Dali mi lokálne anestetiká a roztiahli mi nohy. Na tú bolesť nikdy nezabudnem. Kričala som, ale držali ma, takže som nevidela nič okrem toho, ako ma režú." Ako ďalej uviedla, nedávno ju vyšetroval gynekológ. Keď uvidel v akom stave má panvu, ostal zhrozený. "Nemohol tomu uveriť, bolo to oveľa horšie, než som si myslela," dodala.

Ideálom bolo porodiť desať detí

Maria O'Connorová, predsedníčka organizácie vysvetlila vtedajšiu filozofiu mocností. "Cisársky rez podľa doktorov znižoval maximálnu veľkosť rodiny. Hovorilo sa - raz cisarák, navždy císařák - doktori odmietali vykonať na jednej žene viac než tri takéto rezy, ideálne však mala každá žena počas života porodiť až desať detí." 

Bez súhlasu pacientiek

Je dôležité povedať, že mnoho zákrokov sa dialo bez súhlasu pacientiek. Betty Walshovú najprv uspali, nevedela, čo sa bude diať. "Bolesť bola neznesiteľná. Nemohla som zdvihnúť nohu, nemohla som sa pohnúť, bolo to hrozné. Musela som sa plaziť a keď som sa chcela postaviť, musela som sa zaprieť o dve metly. A takto to bolo týždne," povedala. Po hrozivom zákroku jej ostali trvalé následky. Do dnes nemôže pohnúť nohou, trpí inkontinenciou a s manželom nemôže mať pohlavný styk.

Vláda ponúka odškodnenie

V minulých týždňoch ponúkla írska vláda niektorým ženám odškodnenie. Ako informuje irishtelegraph.net, v závislosti od závažnosti zranenia, postihnuté ženy dostanú 50 tisíc, 100 tisíc alebo 150 tisíc eur. Potvrdili, že praktiky sa vykonali na asi 1500 ženách medzi rokmi 1920 až 1984. Približne 250 žien, ktoré zákrok podstúpili, sú stále nažive.

Niektoré z nich odškodné odmietli. Ako povedali, je dôležité, aby vláda za prípadom urobila hrubú čiaru, označila ho za dedičstvo minulosti a aby sa ním ďalej nezaoberala. Ženy požadujú, aby štát priznal, že urobil chybu. "Takéto priznanie by pre mňa bolo zadosťučinením a pomohlo by mi v pokoji dožiť," povedala jedna z postihnutých žien.

Ľudia z organizácie pritom upozorňujú na fakt, že oficiálne sa tieto praktiky považujú za vec minulosti. Stále sa však objavujú správy o vplyve ortodoxných náboženských praktík medzi lekármi, ktoré naznačujú, že takéto pôrody pretrvávajú. Posledná pochádza z minulého roka.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu