Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ženích a nevesta si neužili svadobnú noc, boli už tri mesiace mŕtvi!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Polícia vo vidieckej časti Číny zadržala skupinu 11 mužov, ktorí uniesli ženu a predali ju, aby sa stala manželkou slobodného muža. Ani jeden z novomanželov si ale svadobnú oslavu nemohol užiť, napísal spravodajský server The Times. V čase sobáša už boli obaja tri mesiace mŕtvi.

Na zločin spáchaný v meste Che-ke polícia narazila náhodou, keď pozatýkala gang zlodejov elektrických bicyklov, ktorí sa počas výsluchov priznali aj k predaju mŕtvych žien. Za krádež a hanobenie mŕtvych im teraz hrozia tri roky väzenia. Tento prípad, o ktorom informovali čínske médiá, odhalil morbídny trh s mŕtvolami, s ktorými sa obchoduje kvôli posmrtným svadbám. Ide o nelegálny systém dohadzovania živený prežívajúcimi poverami na čínskom vidieku. 

Posmrtné svadby organizujú rodiny, ktorým zomrel nevydatý príbuzný. Podľa povier panujúcich v niektorých častiach Číny je ale dôležité pre prosperitu rodiny, aby bol mŕtvy ušetrený posmrtného života bez manžela - a preto je svadba s iným mŕtvym jediným riešením. Obrad zvyčajne nie je nijako okázalý, a po ňom sú "novomanželia" uložení do spoločného hrobu. 

Čerstvá mŕtvola, tajne vykopaná krátko po smrti, môže vyniesť v prepočte viac než 2 500 eur. Cena starších tiel sa určuje podľa stupňa rozkladu a v čase, keď je z potenciálnej mŕtvej manželky alebo ženícha už len kostra, sú pre posmrtný svadobný trh prakticky bezcenní. Aj na tomto trhu sa však vyskytujú podvodníci - v minulom roku polícia zistila, že gang zlodejov tiel v provincii Šan-si falšoval zdravotné záznamy mŕtvych neviest, aby to vyzeralo, že v čase smrti boli mladšie a zdravšie. 

Aj z tohto dôvodu sa čínske úrady snažia presadzovať namiesto tradičných pohrebov do zeme kremáciu. Aj to sa ale v konečnom dôsledku môže obrátiť proti mŕtvym, ako dokázal prípad z tohtoročného júna, kedy dedinčan z provincie Kuang-si ohlásil krádež tela svojho dedka z márnice. Pri vyšetrovaní vyšlo najavo, že telo bolo ukradnuté na príkaz miestneho úradníka, ktorý potreboval splniť kvótu kremácie vo svojom obvode.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu