Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Filmový festival Jeden svet volá po slobode

(Zdroj: Festival Jeden svet)

Prežije komunita uprostred Londýna? Kde sa podel čas, ktorý nám mali ušetriť technológie? Verili by ste, že 80-ročná babička z Poľska cestuje sama s batohom po svete? Už 15. ročník Medzinárodného filmového festivalu Jeden svet láka aj sociálnymi experimentmi.

Fín hľadajúci šťastie tak, že sa na rok zbaví svojich vecí. Aj práca ako radosť. To všetko sú témy dokumentov zo sekcie Môj život inak. Festival Jeden svet tento rok hlása, že sloboda nie je zadarmo – treba si ju nájsť!

Jeden svet si tiež myslí, že Máte právo vedieť. V rovnako pomenovanej sekcii odhalíte aj to, čo nie je dôstojné na výrobe vašej obľúbenej čokolády alebo prečo páchajú čínski výrobcovia našich počítačov samovraždy. Možno vás prekvapí, ako turecké telenovely ovplyvnili premýšľanie moslimiek o rozvode. Filmy v sekcii Ženské svety sú o ženách a ich postavení vo svete.

V dokumente Projekt príroda sa britský režisér David Bond rozhodol dostať svoje deti na stromy. Usporiadal marketingovú kampaň akoby príroda bola akýkoľvek iný produkt. Jeden svet má pravidelne aj sekciu venovanú prírode a environmentálnym otázkam. O histórii a prejavoch extrémizmu v súčasnosti budú filmy v sekcii Stop extrémizmu.

 

Dve premiéry!

 

Dokument Salto Mortale Anabely Žigovej uvedie festival Jeden svet vo svetovej premiére. Film rozpráva o tom, ako sa súčasná mladá generácia vysporadúva s komunistickou minulosťou svojich príbuzných. Za hlavnú tému si organizátori festivalu tento raz zvolili 25 rokov od Novembra 89.

Diváci sa dozvedia o živote v neslobode aj z filmového rozprávania napríklad Marty Kubišovej či Olgy Havlovej. Jeden svet prinesie viac ako šesťdesiat dokumentárnych filmov v deviatich filmových sekciách.

Jedinou súťažnou sekciou bude Slovenský dokumentárny film. Súťažiť bude aj dokument Zuzany Piussi Priamy prenos, ktorý kriticky nahliada na fungovanie slovenského sociálneho systému, ak ide o týrané deti.

Okrem filmových lahôdok pripravujú organizátori najväčšieho festivalu dokumentárnych filmov na Slovensku tiež sprievodné podujatia. Držiteľ ceny Slovak Press Photo fotograf Michal Burza vystaví svoje ukrajinské fotografie, pozvanie diskutovať prijali domáci i českí režiséri. Diskutovať sa bude aj o korupcii na Slovensku, či o zachovaní slobody našich médií. Buďte pri tom!

Viac na www.jedensvet.sk.

 

Vstupenky zakúpite v siete PREDPREDAJ.SK.

 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu