Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Trénujte mozog ako byť šťastným.

Patrik Pauko, Work in Balance Zobraziť galériu (3)
Patrik Pauko, Work in Balance (Zdroj: Work in balance)

Naše vnútorné šťastie sa dá „vypestovať“ a každý z nás si ho môže budovať. Pocit, či sme alebo nie sme šťastí, dokážeme ovplyvniť svojím správaním a môžeme si ho cielene rozvíjať rovnako ako akúkoľvek inú kompetenciu (napr. prezentačné zručnosti, či komunikáciu). K takémuto poznaniu dospel Patrik Pauko, líder projektu somstastny.sk, ktorý sa vzdelávaniu ľudí venuje viac ako 14 rokov. Ako to teda funguje?

Prvé pravidlo - naučte sa byť vďační.
Stačí, keď si na konci dňa spomeniete, spíšete alebo nahlas pomenujete aspoň 3 udalosti, ktoré kladne hodnotíte. Mali by ste to robiť minimálne 3 týždne, aby si myseľ na to navykla. Práve týmto opakovaním sa váš mozog naučí zamerať sa hlavne na pekné stránky života. Pocit vďačnosti je ten najrozhodujúcejší faktor, ktorý ovplyvňuje nárast pocitu šťastia a spokojnosti. Potvrdili to aj všetci, ktorí sa zúčastnili na rozsiahlom Experimente šťastia. Tým, že si zaznamenávali denne svoje vďačnosti, zvýšili pocit šťastia v priemere takmer o 10 %. Vedieť oceniť to, čo mám, je výborný spôsob ako si zachovať aj pozitívnu myseľ a nevpustiť do svojej hlavy negatívne myšlienky. Mozgu však musíte vedome pomôcť. On nevie rozlíšiť, čo je dobré a zlé, riadi sa len tým, čo práve cítite, čomu veríte. Pokiaľ máte myseľ neustále zaplavenú negatívnymi myšlienkami, skúste si spomenúť aspoň na jednu pozitívnu vec, ktorá sa stala, bez ohľadu na jej význam. Ak nemôžete myslieť na niečo z aktuálneho dňa, skúste si spomenúť na predchádzajúci deň, alebo sa zamerajte na udalosť, ktorá je pred vami a tešíte sa na ňu. Odporúča Dr. Travis Bradberry, prezident spoločnosti TalentSmart.

Druhé pravidlo - vyhýbajte sa vnútorným výčitkám a otázkam typu „Čo keby?“
„Čo by sa stalo, keby som to urobil inak? Keby som to nespravil, mohol som byť...“ Zabudnite na slovíčko keby! Veci vždy môžu ísť miliónmi rôznych smerov, a čím viac času strávite analyzovaním niečoho čo mohlo byť, ale nestalo sa, obavami z možností, tým menej času budete mať na prijatie opatrení, ktoré vás upokoja. Pokojní ľudia vedia, že pýtať sa „čo ak?“ ich privedie iba na miesto, kde nechcú alebo nepotrebujú ísť.

Tretie pravidlo - stopnite pesimistické vnútorné dialógy s vlastným ja.
Čím viac sa zaoberáte negatívnymi myšlienkami, tým viac energie na ne míňate. Nezabúdajte, že väčšina našich negatívnych myšlienok sú iba myšlienky, nie fakty. Keď sa zbadáte, že veríte vašim negatívnym a pesimistickým veciam, ktoré vám nahovára váš vnútorný hlas, je čas sa zastaviť a napísať ich na papier. Doslova zastavte to, čo robíte, a napíšte o tom, na čo práve myslíte. Ak vaše vyhlásenia aj po napísaní znejú ako skutočnosti, vezmite ich k priateľovi alebo kolegovi, ktorým dôverujete, a uvidíte, či s vami budú súhlasiť, radí Dr. Travis Bradberry. Podobne to vidí aj manažér Ivan: „Pokiaľ začnem uvažovať nad sebou veľmi sebakriticky a pristihnem sa pritom ako sa odsudzujem, okamžite oslovujem ľudí, ktorým dôverujem a pýtam sa ich na názor ako vnímajú tú istú situáciu oni. Stáva sa mi to hlavne vtedy, keď sa dostanem do stresu. Kolegovia, priatelia a moja rodina mi však nedovolia uvažovať o sebe v negatívnom svetle a to ma vždy upokojí. Sú pre mňa večnou oporou. “

Štvrté pravidlo – naučte sa meniť vlastné presvedčenia či postoje.
Preformulujte svoj pohľad na situácie a problémy. Nemôžete ovládať okolnosti, ale môžete sa rozhodnúť, ako k nim budete pristupovať a reagovať na ne. Nad každou situáciou, ktorá vás stresuje sa najskôr zamyslite. Vaša úzkosť totiž nemusí byť vždy priamo úmerná stresoru. Ako náhle začnete uvažovať nad tvrdeniami ako: "Všetko je zlé" alebo "Nič nebude fungovať," potom je potrebné preformulovať situáciu.

Piate pravidlo – obmedzte príjem kofeínu.
Pitie kofeínu spúšťa uvoľňovanie adrenalínu. Adrenalín spôsobuje reakciu "boj alebo útek", čo je mechanizmom prežitia. Núti nás vstať a bojovať, alebo utekať o dušu, keď čelíme hrozbe. Keď sa vďaka kofeínu dostane váš mozog a telo do tohto vysoko nabudeného stavu, vaše emócie ovládnu vaše správanie.

Šieste pravidlo – doprajte si dlhý a kvalitný spánok.
Mozog vystavujeme oveľa väčším nárokom ako kedysi, zápasíme so stresom, chceme byť neustále výkonní, kreatívni, schopní pracovať za akýchkoľvek okolností sústredene, často aj 12 a viac hodín denne. Už menej námahy a času vynakladáme na to, aby mozog dostal to, čo si zaslúži. Kvalitný, dostatočne dlhý a neprerušovaný spánok, pohyb, jedlo a pitný režim je minimum z toho, čo môžete pre svoj mozog urobiť, pripomína prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.

Pokiaľ sa chcete naučiť alebo zdokonaliť v tom, ako byť šťastní, úspešní a zdraví, určite využite príležitosť zúčastniť sa na jedinečnej konferencii Work in Balance, 6. – 7. Novembra 2014 v Bratislave. Počas dvoch dní diskusií, rozhovorov, príkladov z praxe a workshopov získate komplexný prehľad o všetkých oblastiach, ktoré ovplyvňujú kvalitu nášho života, vrátane stravovacích návykov, pohybu, práce a fyzického i duševného zdravia.

Vstupenky na konferenciu Work in Balance si môžete zakúpiť v sieti PREDPREDAJ.SK.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu