Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Virtuálna kávička chutí, a aj pomáha

Virtuálna kávička v praxi, archív Prístav nádeje, o.z. Zobraziť galériu (9)
Virtuálna kávička v praxi, archív Prístav nádeje, o.z. (Zdroj: Pristav nadeje, o.z.)

Máš chuť na kávu? Čo tak dať si jednu virtuálnu? Divné? Možno, ale nie nemožné!

Zakúp si kávičku alebo čaj minimálne za 2 € prostredníctvom výzvy na LudiaLudom.sk. Platbu pošli na výzvu chránenej dielne - Tréningového centra pre hendikepovaných v podobe Chránenej kaviarne s knižnicou Prístav. Prístaváčky Ti kávičku uvaria a ako dôkaz zašlú fotku. Okrem iného, Tvoju kávu darujú niekomu, kto si ju nemôže dovoliť. Viac o projekte sa dozviete TU.

Prečo by si to mal/a urobiť?

Virtuálna kávička vznikla ako podporný projekt na záchranu chránenej dielne Prístav. V uplynulých dňoch sme Vám dávali do pozornosti blog, v ktorom boli vysvetlené dôvody jej dočasného pozastavenia.

V Banskej Bystrici 1.10. 2012 vznikla Chránená kaviareň s knižnicou Prístav v podobe Tréningového centra pre hendikepovaných (ďalej len „Centrum“ alebo „Prístav“), na Slovensku prvá tohto druhu. Toto pracovisko vytvára pracovné a zácvikové príležitosti primárne pre ľudí s telesným postihnutím (v súčasnosti už aj pre ľudí s mentálnym postihnutím), ktorí pracujú na pozíciách čašník/servírka a knihovník/knihovníčka. Osoby so zdravotným postihnutím takto získajú hlavne prax a dostávajú možnosť vyskúšať si, čo je to pracovná záťaž. Prichádzajú do kontaktu so zákazníkmi. V takomto, pre nich bezpečnom prostredí, sa trénujú na profesionálov. To im umožní v budúcnosti lepšie sa uplatniť na trhu práce a stanú sa atraktívnejšími pre budúcich zamestnávateľov. Okrem iného poskytujeme osobám so zdravotným postihnutím sociálne poradenstvo, kurzy sebarozvoja a sebaobsluhy, ako aj výrobu rôznorodých ručne tvorených výrobkov (technikou patchwork, dekupáž a pod.). Firmám a väčším organizáciám (nad 20 zamestnancov) ponúkame ucelený program zodpovedného podnikania.

Virtuálna kávička chutí, a
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Pristav nadeje, o.z.)

Cieľom chránenej dielne Prístav je, aby zdravotne postihnuté osoby nezostávali doma či v ústavných zariadeniach len preto, že nemajú vytvorené a prispôsobené pracovné podmienky, ak pracovať skutočne chcú. „Verím, že aj takýto druh podnikania umožní širokej verejnosti lepšie chápať daný problém so zameraním na práva osôb so zdravotným postihnutím, ako aj ich možnosť integrácie do spoločnosti v oblasti sociálnej, ekonomickej, politickej a aj v kultúrnom živote. Domnievam sa totiž, že je dôležité stále opakovanie a venovanie sa týmto témam a je tu neustála potreba zdôrazňovať, že je pred nami všetkými ešte veľa práce na poli sprístupňovania života pre všetky cieľové skupiny, osôb so zdravotným postihnutím, nevynímajúc. Myslím si, že aktivity Prístavu neraz smerujú k hlavnej myšlienke, poukazovať na prístupnosť, čo znamená, že ľudia so zdravotným postihnutím majú mať, rovnako ako ľudia bez zdravotného postihnutia, prístup k „fyzickému“ prostrediu, doprave, informačným a komunikačným technológiám a systémom, ako aj k iným zariadeniam, tovarom a službám, ale aj k zamestnaniu. Aj preto verím, že okrem podnikania, otváram aj svoje srdce,“ konštatuje zriaďovateľka chránenej dielne Marcela Václavková Konrádová, ktorá dielňu zriadila pretože sama vie, aké ťažké je zamestnať sa osobám so zdravotným postihnutím, nakoľko sama je jednou z nich.

„Chránenú dielňu som zriaďovala presne deväť mesiacov a tri dni. Bol to neskutočne dlhý čas hľadania, oslovovania, tvorenia a riešenia rôznorodých problémov. Zákony pre mňa až takým problémom neboli, keďže som zostala pôsobiť v oblasti, ktorú som aj vyštudovala, nakoľko som doktorkou sociálnej práce, mediátorkou a certifikovanou manažérkou zároveň. Problémom však bolo zosúladiť moje vlastné predstavy s tým, aby spĺňali zároveň aj literu zákona. A možno o to väčšmi ma teraz trápi, že chránená dielňa stojí pred zánikom pre nedostatok financií,“ konštatuje Václavková Konrádová.

Áno, v poslednom roku som získala Cenu primátora Banskej Bystrice (2013), bola som nominantkou na Inšpirujúcu ženu (2013), získala ocenenie Srdce na dlani (2013) za venovanie času, schopností a energie v prospech iných ľudí a svojej komunity v Banskobystrickom samosprávnom kraji v kategórii Dobrovoľníctvo v rozvoji komunity (2013) a 1. miesto v súťaži E-ženy 2013 v kategórií „Ženy, ktoré podnikajú off-line a majú firemnú webovú stránku“ a špeciálnu cenu Gabiky Revickej a Moniky Jakubeczovej za mimoriadne inšpiratívny príbeh a silu osobnosti (2014). No okrem týchto ocenení je pre mňa tým najväčším zadosťučiním uplatnenie sa osoby so zdravotným postihnutím v práci, jej osobnostný rozvoj a jeho prínos pre spoločnosť,“ dodáva Václavková Konrádová.

Mali ste dnes už svoju šálku kávy?

Zakúp si ju tu: https://www.ludialudom.sk/profil/detail/1579  a fotky sleduj tu: https://www.facebook.com/virtualnakava

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu