Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Odborníci vytvorili kryštál, ktorý umožní ľuďom dýchať pod vodou bez prístrojov!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

ODENSE - Fantazijný svet rozprávok sa stáva skutočnosťou! Vedcom sa totiž podarilo urobiť látku, ktorá umožní ľuďom dýchať pod vodou bez pomoci dýchacích prístrojov a bômb plných kyslíka.

Viete, čo je toto: [{(bpbp)Co2II(NO3)}2(NH2bdc)](NO3)2*2H2O? Je to chemický vzorec novovytvoreného kryštálu. Ako to funguje? Kryštál je schopný nasať vzduch a zároveň ho „uložiť“ v oveľa vyššej koncentrácii, ako to dokážu kyslíkové nádrže. Je teda možné kyslík uvoľňovať postupne, jednoduchšie a pomaly, stačí, aby sa kryštál mierne zohrial.

„Pár zrniek obsahuje dostatok kyslíka pre jedno nadýchnutie a materiál môže absorbovať kyslík aj z vody okolo potápača a dodať mu ho, čiže potápač nebude potrebovať viac než pár zrniek,“ vysvetľuje profesorka Christine McKenzieová z dánskej univerzity Syddansk.

Odborníci vytvorili kryštál, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Neskôr sa ukázalo, že McKenziová urobila chybu vo výpočtoch a že nestačí len lyžička na to, aby absorbovala kyslík z celej miestnosti. Je potrebné omnoho väčšie množstvo tohto materiálu – celé vedro. Avšak vlastnosti kryštálu sa nemenia, ľudí tak pravdepodobne čaká nová revolúcia v potápaní.

Kryštál má podobnú konzistenciu ako huba, ktorá využíva kobalt viazaný v organickej molekule. „Kobalt dáva novému materiálu presnú molekulárnu a elektrónovú štruktúru, ktorá umožňuje absorbovať kyslík z okolia,“ opisuje McKenzieová.

Odborníci vytvorili kryštál, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Vedci budú v najbližšom období skúmať, či sa dá tento proces spustiť aj svetlom a budú sa snažiť prísť na spôsob, akým by sa tento komplikovaný kryštál dal vyrábať vo veľkom. McKenzieová však vidí aj iné uplatnenie kryštalickej látky. Mohla by byť užitočná pre pacientov s rakovinou pľúc, ktorí so sebou musia nosiť ťažké kyslíkové prístroje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu