Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kryokomora: Skúste liečbu pri teplote -120 C

Pobyt v extrémnom chlade nesmie byť dlhší ako 3. minúty Zobraziť galériu (2)
Pobyt v extrémnom chlade nesmie byť dlhší ako 3. minúty

Sauna, teplé kúpele či intenzívna sprcha - tieto regeneračné procedúry a ich priaznivý vplyv na ľudský organizmus sú známe už niekoľko rokov. Čoraz populárnejšou sa však stáva i tzv. kryoterapia, alebo inak povedané liečba chladom, ktorá prebieha v špeciálnych komorách pri teplote -110 až -120 °C.

Do tzv. kryokomory vstúpite len v ľahkom oblečení. Okrem boxeriek, a ak ste žena i trička, vás zohrievajú len bavlnené podkolienky, rukavice, čelenka, na nohách dreváky a na ústach papierová maska. Tá je nevyhnutná, aby sa priamym vdychovaním chladného vzduchu nedráždili dýchacie cesty. Pri predstave, že teplota sa pohybuje v rozmedzí –110 °C až –120 °C si môžete pomyslieť, či je vôbec možné bez poškodenia zdravia vydržať pár minút v takom chladnom prostredí. Podľa odborníkov to však nie je také kruté, ako sa na prvý pohľad zdá. „V saune sa taktiež teplota pohybuje okolo +100 °C až +105 °C, teda v rozmedzí, keď by sme sa vo vode uvarili. Vzhľadom na to, že ide o suché prostredie, môže človek takúto teplotu zniesť,“ vysvetľuje MUDr. Juraj Skladaný.

Nie viac ako 3 minúty

Po overení vášho zdravotného stavu lekárom sa celý pobyt v kryokomore začína pri teplote –60 °C v jednej z dvoch vzájomne prepojených komôr, kde sa organizmus adaptuje na chlad a po 30 sekundách sa prejde do komory s teplotou –110 °C až -120 °C. Tu pri pomalom prechádzaní sa strávite 2,5 až 3 minúty. „Je to dostatočný čas na to, aby sa v tele prebudili všetky obranné mechanizmy,“ dodáva Skladaný.

Dôležitá fáza zohriatia

Po opustení komory sa však celý proces ešte nekončí. Nasleduje fáza rozohrievania sa, a to aktívnym pohybom na stacionárnych bicykloch či stepperoch, ktorá by mala trvať minimálne 15 minút. A práve v tejto fáze dochádza k výraznému vzostupu látkovej výmeny, prekrveniu tkanív či uvoľneniu svalového napätia. Hoci sú známe pozitívne účinky kryokomôr, skôr ako ich vyskúšate, poraďte sa so svojím lekárom.

Chladom liečil i Hypokrates

O blahodarných účinkoch nízkych teplôt vedeli už i Egypťania. Hypokrates zdôrazňoval ich analgetický účinok. Kryoterapia - ako ju poznáme dnes, sa vyvinula začiatkom 20. storočia. Jej zavedenie do lekárskej praxe sa pripisuje Japoncovi Toshiro Yamauchimu, ktorý sa podieľal aj na skonštruovaní prvej kryogenickej komory na svete (1978). O zdokonalenie technológie sa neskôr zaslúžili poľskí odborníci.

Kde ich nájdete?

- kryokomory môžete nájsť napríklad v Banskej Bystrici, Košiciach, Bojnických kúpeľoch, kúpeľoch Dudince, Senci či Poprade
- cena za vstup je cca 390 Sk + poplatok za zapožičanie oblečenia

pozitívne pôsobí na:

- zápalové ochorenia pohybového aparátu (reumatoidná artritída)

- degeneratívne ochorenia kĺbov a chrbtice (artróza), ochorenia medzistavcových platničiek, bolesti chrbtice
- postihnutie kože a kĺbov pri lupienke
- zmeny svalov, kĺbov a šliach po úrazoch (pomliaždeniny, podvrtnutia, krvné výrony a podobne)
- roztrúsenú mozgovo-miechovú sklerózu
- primárnu a sekundárnu osteoporózu
- bolestivé stavy svalov, šliach a úponov
- celulitídu
- ťažkosti pri menopauze

Pobyt v nej sa neodporúča pri:

- intolerancii na chlad
- strachu z uzavretých priestorov (klaustrofóbia)
- chladovej alergii
- miestnych poruchách prekrvenia
- chudokrvnosti
- užívaní niektorých liekov a alkoholu
- neliečenej zníženej funkcii štítnej žľazy
- onkologických ochoreniach
- tehotenstve
- epilepsii
- liečbe nestabilizovaného vysokého krvného tlaku
- prekonanom infarkte srdcového svalu – prinajmenšom pol roka po vyliečení

Kryoterapia sa neodporúča ani pri chybách chlopňového aparátu srdca, pri ťažkých formách astmy, pri poruchách rytmu srdca a frekvencii nad 100 min. a vážnych ochoreniach pľúc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu