Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Jesenné leňošenie: 5 rád, ako sa vyhnúť kilám navyše

Fit up Zobraziť galériu (2)
Fit up (Zdroj: PR)

V lete je väčšina z nás na vrchole fyzickej kondície, nástup jesene a zhoršujúce sa počasie však mnohých láka dopriať si „oddych“, a tak celé predchádzajúce snaženie vychádza nazmar. Nestraťte svoju formu, je to jednoduchšie, ako si myslíte!

Ak ste aj neabsolvovali všetky letné žúrky a jarmoky, prichádza jesenné obdobie, kedy sa dni skracujú a menej slnečného žiarenia znižuje v tele produkciu serotonínu, známeho aj ako hormón šťastia. Veľa ľudí má potom potrebu kompenzovať si jeho deficit kalorickými jedlami s vysokým obsahom sacharidov, ako sú cestoviny, zemiaky či ryža. Práve značné zastúpenie škrobu v týchto surovinách vedie k rýchlejšiemu ukladaniu tukov a k strate kondície. S trochu snahy sa však proti domu dá bojovať.

„Dôležité je správne si nastaviť tréningový plán a mierne prispôsobiť jesennému obdobiu aj jedálniček. Rozhodne sa vyhnite „voľnému“ režim s argumentom, že nanovo začnete od nového roku,“ hovorí tréner Viktor Vincze z fitnescentra FIT UP!.

Jesenné leňošenie: 5 rád,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: PR)

Cvičte silovo a oddychujte aktívne

Vo fitnescentre sa nevenujte rekreačnému behu či cyklistike, skúste sa motivovať ku kratším, no intenzívnym tréningom. Silové cvičenia spôsobujú výraznejšiu stratu kalórií a okrem toho budujú svalovú hmotu. O akých cvikoch hovoríme? Ide o všetky typy dvíhania činiek, sťahovania závaží, príťahov, zhybov či drepov. Silový tréning v pravidelných intervaloch  že telo vďaka rastúcej svalovej hmote a naštartovanému metabolizmu spaľuje viac kalórií aj v čase odpočinku. „Takýto tréning sa odporúča trikrát týždenne v rozsahu 30 – 45 minút,“ dopĺňa Vincze.

Oddychujte aktívne a vyberte sa na prechádzku alebo zvoľte nejakú rekreačnú športovú aktivitu, pri ktorej sa zároveň zabavíte. Najmä víkendy sú časom, kedy si treba takisto dopriať aspoň mierny pohyb.

Pozor na nezdravé obedy

Uponáhľané tempo počas dňa často vedie k rýchlemu a živinovo zle vyskladanému stravovaniu. Kritickým je najmä čas obeda. Pokiaľ je to možné, neuchýľte sa k jedlám vo fastfoodoch či menu v blízkej reštaurácii. Znie to takmer utopicky, ale ideálnou alternatívou je vlastný obed, do ktorého si môžete pridať napríklad väčšie množstvo čerstvej zeleniny. Nájdite si doma chvíľku času navyše a vaše telo sa vám odvďačí. „Vďaka tomu prijmeme viac vlákniny a pocit sýtosti vydrží dlhšie,“ vysvetľuje Vincze. Takisto sa nemusíte vzdať ani sladkého – iba si namiesto čokolády dajte radšej ovocie.

Cvičte spolu s kamarátmi vo fitnesscentre FIT UP! zadarmo!

V lete ste utužili dlhoročné priateľstvá, ale aj spoznali nových ľudí. Prečo s nimi nestráviť aj jesenné večery, napríklad spoločným športovaním či tréningom, pri ktorom sa navzájom povzbudzujete? Sami najlepšie viete, že často jedinou prekážkou pravidelného tréningu je práve chýbajúca motivácia.

Možností je neúrekom, takže výhovorka, že vaši známi necvičia už neobstojí. Prečo nespojiť príjemné s užitočným a necvičiť aj s kamarátmi? Väčšina ľudí z vášho okolia má záujem cvičiť, samých ich to však nebaví. Oslovte aj ich a už viac nebudete mať dilemu, či ísť radšej do fitka alebo na pivo. Moderné fitnescentrum FIT UP! ti k tomu pripavilo aj ideálnu príležitosť, pretože u nich práve prebieha akcia Prines dvoch kamošov a cvičíš mesiac zadarmo. Čím viac ich prinesiete, tým dlhšie neplatíte.

Špičkové vybavenie TECHNOGYM, solárium, špecializované aj oddelené zóny, mesačná permanentka za 18,99 či tréningy pod dohľadom odborníka – myslíte, že vaši priatelia odolajú takým lákadlám? Hoci sa na jeseň chudne ťažšie, väčšina z nás opäť nabieha do rutinného denného režimu, ktorý paradoxne poskytuje skvelé podmienky, aby sme si zvykli na pravidelné chodenie do fitka. Tam už s vašimi kilami navyše razantne zatočíte.

Viac o fitnescentre FIT UP! sa dozviete na jeho stránkach www.fitup.sk

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu