Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Viac ako 4000 diabetikov má amputovanú nohu, pretože začali konať neskoro

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: PR)

Diabetici nevenujú svojím nohám dostatočnú pozornosť, varujú diabetológovia. Výsledkom je hrozivé číslo: viac ako 4 000 pacientov s diabetom na Slovensku má amputovanú nohu.

Syndróm diabetickej nohy je jednou z najzávažnejších komplikácií cukrovky so zásadným dosahom na kvalitu života pacienta. Pri diabetickej nohe sú postihnuté štruktúry nohy (chodidla), čo spôsobuje vznik otvorených a ťažko sa hojacich defektov. Podľa štatistík má takýto nález 8000 slovenských diabetikov.  Viac ako polovica z nich o svoju nohu nakoniec príde. Neliečená diabetická noha totiž môže vyústiť až do stavu, ktorý ohrozuje život pacient a je potrebná amputácia.

 

Nepodceňujte diabetickú nohu, je najčastejšou príčinou amputácií

Podobne ako ostatné komplikácie diabetu aj syndróm diabetickej nohy sa rozvíja pomaly a často bez akýchkoľvek príznakov. Preto je naň potrebné aktívne myslieť. Pacienti s kratším trvaním ochorenia si však toto riziko obvykle neuvedomujú a nevykonávajú ani preventívne opatrenia. Medzi prvé príznaky pritom patria mravenčenie, pichanie, pálenie nôh a postupne až výrazné bolesti. Postupne dochádza k strate citlivosti na zraňujúce podnety a preto pacient často necíti ani závažné poranenie nohy. Neošetrené miesta poranenej kože sa rýchlo stávajú vstupnou bránou infekcie, ktorá vedie k ďalšej deštrukcii tkanív nohy, vrátane kostí s rizikom sepsy a potrebou amputácie.

 

Na Slovensku predstavuje podiel pacientov s amputáciou v dôsledku syndrómu diabetickej nohy takmer 1,2% z celkového počtu pacientov s diabetom, teda viac ako 4000 ľudí! „Toto hrozivé číslo je však možné zásadným spôsobom zredukovať a to včasnou diagnózou a správne vedenou liečbou“ zdôrazňuje predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti Doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.  a dodáva:  „Významnú úlohu zohráva aj prístup samotného pacienta, ktorý by mal od samého začiatku ochorenia ovládať princípy samovyšetrovania a samoošetrovania dolných končatín.“

 

Najhoršia situácia je v Trnavskom kraji

Najväčšie riziko, že príde diabetik o nohu, majú pacienti v Trnavskom kraji. Hoci je v tomto kraji druhý najnižší počet pacientov s diabetom na Slovensku (35 611), počet pacientov s amputáciou nohy tu predstavuje až 810 diabetikov. Napríklad v Košickom kraji, kde je evidovaných najviac pacientov s diabetom na Slovensku (52 385), predstavuje počet pacientov s amputáciou číslo 691. Krajom s najnižším výskytom diabetu je Žilinský kraj (32 642), ktorý je zároveň aj krajom s najnžiším počtom amputácií nôh diabetikov (298) na Slovensku.

 

Včasná diagnostika a starostlivosť môžu nohu zachrániť

Kľúčom k zníženiu počtu amputácií nôh u diabetikov je včasná diagnostika syndrómu diabetickej nohy a jej hlavných rizikových faktorov, teda diabetickej polyneuropatie (poškodenia nervov) a nedostatočného prekrvenia končatín, ako aj následná liečba a adekvátna starostlivosť o nohy. „Nohy by mali byť vyšetrené pri každej návšteve pacienta na ambulancii diabetológa. Minimálne však raz ročne a to aj u pacientov s krátkym trvaním ochorenia,“ zdôrazňuje docent Martinka a dodáva, „Každý diabetik by mal byť poučený o riziku diabetickej nohy a ako sa o nohy starať.“

 

Riziko vzniku diabetickej nohy sa dá zistiť viacerými spôsobmi. Pomocou štandardných klinických a prístrojových vyšetrení na ambulancii diabetológa sa zisťuje ochranná citlivosť periférnych nervov a to jemná dotyková citlivosť, citlivosť na tlak, schopnosť vnímať vibračné podnety, schopnosť rozlišovať ostré a tupé podnety, schopnosť rozlišovať teplotné rozdiely a pod., vďaka čomu vie lekár zhodnotiť, či u daného pacienta ide o poškodenie periférnych nervov a aká je závažnosť tohto poškodenia. Tieto metódy sú relatívne náročné na čas a vybavenie. Umožňujú však efektívne odhaliť riziko a včasné štádiá diabetickej nohy, toto riziko znížiť, ako aj zhodnotiť efekt liečby. „Vítanou novinkou pre skríning výskytu diabetickej polyneuropatie je takzvaný Neurotest, vo forme malých náplastí, ktorý sa veľmi jednoducho nalepí na spodnú časť nohy a na základe farebnej reakcie na zloženie potu je schopný odhaliť poškodenie periférneho aj autonómneho nervstva a teda upozorniť pacienta na zvýšené riziko syndrómu diabetickej nohy. Výhodou je, že vyšetrenie si môže urobiť aj samotný pacient a pomôcka je hradená poisťovňou,“ vysvetľuje docent Martinka.

 

Podľa údajov NCZI malo v roku 2012 diabetickú polyneuropatiu viac ako 26% pacientov s diabetom. Podľa štúdie ESKULAP realizovanej SDS je však  výskyt ešte vyšší (cca 39% pacientov s diabetom 1. typu a 29% u pacientov s diabetom 2. typu), a je podobný ako v iných krajinách EU. Vysoký podiel pacientov teda v bežnej praxi zostáva nediagnostikovaný. „Aj to je dôvod prečo je potrebné sa problematike diabetickej polyneuropatie a diabetickej nohy venovať a hľadať cesty pre zlepšenie“ hovorí docent Martinka „Možností včasnej diagnostiky, prevencie aj následnej liečby je viacero. Dôležité však je, aby sa aj pacient o takúto diagnostiku aktívne zaujímal.“

 

Haasová si necháva nohy masírovať

Včasná diagnostika následne umožňuje nastaviť vhodnú liečbu, ktorá okrem optimalizácie hodnôt glykémie spočíva v metabolickej podpore nervstva a cievneho prietoku a primeranej lokálnej  starostlivosti o nohy diabetika. „Základnou požiadavkou na pacienta je adekvátna spolupráca v oblasti režimu a diéty, so snahou dosiahnuť čo najlepšie glykémie, a realizácia princípov samovyšetrovania a samoošetrovania nôh,“ opakuje základy ako neprísť o nohu docent Martinka: „Patrí sem napríklad pravidelné prehliadanie si nôh, precvičovanie, hygiena  či správna obuv.“ 

 

Herečka a speváčka Zuzana Haasová žije s diabetom už od svojich 7 rokov. V roku 2005 jej diagnostikovali diabetickú polyneuropatiu a teda nábeh na diabetickú nohu.  „Je to stav, ktorý beriem vážne a o svoje nohy sa starám denne. Užívam lieky na výživu ciev, pravidelne cvičím kontrolujem si ich a sledujem si hladinu cukru v krvi. Okrem toho mi môj partner nohy prekrvuje tak, že mi ich každý večer masíruje,“ prezrádza s úsmevom sympatická herečka a speváčka.

 

Rady ako na diabetickú nohu od Zuzany Haasovej:

  • Každý deň cvičte
  • Aspoň 30 minút chôdze denne
  • Masírujte si nohy alebo si ich dajte masírovaťJ
  • Dávajte si pozor na zápaly a plesňové ochorenia
  • Vyživujte nervy a cievy
  • Sledujte aj tie najmenšie poranenia a dajte si ich ošetriť lekárom
  • Kupujte si pohodlnú obuv
  • Noste bavlnené ponožky
  • Nikdy nechoďte bosí!
  • Umývajte si nohy v teplej vode
  • Nepoužívajte mydlo ani prípravky s alkoholom
  • Každý deň si nohy krémujte, aby nevznikala šupinatá koža

 

 

Syndróm diabetickej nohy je v súčasnej dobe aj závažným ekonomickým problémom. Finančné náklady na komplikácie postihu­júce nohu diabetika sa pohybujú od 20 % (v rozvinu­tých krajinách) po 40 % (v rozvojových krajinách) celkových výdavkov vynaložených na liečbu diabetu a jeho komplikácií.

Viac informácií nájdete na www.diabetickanoha.sk

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu