Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Anorexia vraj môže byť geneticky prenosná

BRATISLAVA - Vedci zistili, že ľudia trpiaci anorexiou môžu mať k tomuto ochoreniu genetické predispozície. Štúdiu nazvanú Genetics of Anorexia Nervosa collaboration vykonali v ôsmich mestách Severnej Ameriky a dvoch európskych metropolách. Výskum financovalo americké ministerstvo zdravotníctva.

Autor štúdie Craig Johnson uviedol, že šanca ochorieť na anorexiu je 12-násobne vyššia u ľudí, ktorí majú v rodine niekoho trpiaceho na túto chorobu. "Genetika nabíja zbraň. Prostredie stláča spúšť. Dnes vieme, že ochorenie nastáva v prípade kombinácie faktorov genetickej náchylnosti a spoločenskej kultúry, podporujúcej štíhlosť prostredníctvom diét a cvičenia," povedal Johnson.

Ľudia s anorexiou - väčšinu z nich tvoria mladé ženy - si vypestujú silnú averziu k jedlu a majú skreslený obraz o vlastnom tele. Výskum pomohol identifikovať najviac ohrozenú skupinu, ktorú tvoria dievčatá vo veku 11 až 14 rokov. "Dievčatá v tomto veku by mali získať tretinu svojej dospelej hmotnosti - takmer 15 kilogramov. Pokiaľ je mladá žena nespokojná s prírastkom váhy a rodič, tréner či jej priateľ povedia v tomto kontexte niečo nelichotivé, môže to vyvolať kolotoč diét a následných rozličných foriem porúch príjmu potravy," dodal Johnson.

Štúdia bola vykonávaná v amerických mestách Pittsburgh, New York, Philadelphia, Baltimore, Los Angeles, Toronto a Fargo. V Európe prebehla v Londýne a Mníchove.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu