Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zlé znamenie veští v Rusku katastrofu: Predzvesť, že vojna je na spadnutie!

Huby sú vraj predzvesťou zla
Huby sú vraj predzvesťou zla (Zdroj: bushcraftcourses.co.uk)

MOSKVA - Ruskí hubári sa radujú z mimoriadnej úrody na začiatku jesene. Zatiaľ čo oni sa zo záplavy húb radujú, znalcom ľudovej múdrosti robí naopak starosti. "Hubová invázia" v lesoch centrálneho Ruska vraj veští vypuknutie vojny.

"V okolí Moskvy sa dá zozbierať až desať kilogramov za deň, vo Vladimírskej oblasti aj kilogramov sto," napísal populárny denník Moskovskij komsomolec. Okrem dobrej správy však ohlásil aj tú zlú: "Taká hojnosť predchádza vojne!"

Aspoň takú múdrosť hlásali predkovia. Nemožno to vraj zľahčovať už len kvôli pamätníkov, ktorí spomínajú na to, aké hŕby masliakov a líšok vyrašili začiatkom leta 1941 v ruských lesoch. "Ľud sa radoval, po vedrách zbieral bezplatné dary prírody, ale za pár dní udrelo strašné vojnové utrpenie," poznamenal denník v narážke na nemecký útok. Ostrieľaní hubári vraj tiež dobre vedia, že najviac sa hubám darí na niekdajších bojiskách.

Skeptickí vedci ale tvrdia, že bohatá úroda húb v lesoch sa vyskytuje každé tri - štyri roky, čo skôr ako s múdrosťou predkov a rinčaním zbraní súvisí s klimatickými podmienkami.

Moskovskí trhovníci, bez ohľadu na lesnú úrodu, huby nijako nezľavnili, a tak je vraj najvyšší čas vyraziť do lesa. Pokiaľ možno s kompasom. Predvlani totiž pri hubárčení v lesoch v okolí Moskvy bez stopy zmizlo najmenej 25 ľudí, prevažne starších.

Nájsť cestu z lesa nie je jediným problémom, s ktorým sa hubári v Rusku stretávajú. Úrady pravidelne varujú pred zberom neznámych húb, pretože sa každý rok kvôli neznalosti otrávi jedovatými hubami mnoho ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu