Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Písacie stroje upadajú do zabudnutia!

BUDIMÍR - Počítače ich vytlačili z kancelárií! Písacie stroje majú zhruba 130 rokov. V minulom storočí spôsobili prevrat v úradníckej práci.

Boli však ťažké, preklepy sa museli opravovať, či prepísať text nanovo. Až ich nahradila najnovšia technika a postupne končia v zberniach či na smetiskách. Čo majú spoločné?

„Predovšetkým písacie stroje i počítače urýchlia prácu, no a spoločnú majú klávesnicu. Písmenká sú uložené presne tak ako pred 130 rokmi,“ konštatoval starožitník Karol Linhart. Na burze starožitností nechýbal ani deduško stroj spred 100 rokov. Ale návštevníci tam našli aj netradičný písací stroj bez kláves. „Budúcnosť už, žiaľ, písacie stroje nemajú. Myslím si, že na každom úrade by si aspoň jeden mohli nechať. Nikdy neviete, kedy sa zíde,“ konštatoval zberateľ Róbert Béreš.

Písanie na stroji je náročnejšie ako „ťukanie“ do klávesnice. „Na klávesy treba viac tlačiť, určite nás budú bolieť prsty,“ konštatovali študentky obchodnej akadémie Lucia Rácová (18) z Košíc a Daniela Jurcková (17) z Beniakoviec. Priznali, že ony sa v 1. ročníku učili písať na elektrickom písacom stroji a teraz používajú len počítač.

Kedy vznikli?

Prvá zmienka o predchodcovi písacieho stroja je ešte z roku 1714. Vtedy Angličan Henry Hill dostal povolenie na stroj alebo umelý spôsob ukladania písmen. Ale až v roku 1876 bol zostrojený prvý písací stroj, podobný dnešným. Aj v Košiciach existovala fabrika na ich výrobu už v roku 1910. A Košičan Gejza Felder v roku 1937 získal patent na stroj, ktorý písal sprava do ľava, čiže hebrejsky a perzsky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu