Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Unikátny objav archeológov: Neuveríte, čo sa im podarilo nájsť!

Archeológovia našli 2000 rokov starú záchodovú dosku Zobraziť galériu (3)
Archeológovia našli 2000 rokov starú záchodovú dosku (Zdroj: Foto: Profimedia.sk)

LONDÝN – Archeológom sa podarilo nájsť unikát. Pri odkrývaní rímskej pevnosti v severnom Anglicku odhalili 2000 rokov starú drevenú záchodovú dosku. Ide o jediný nález svojho druhu. Sedačka bola nájdená v bahnitej jame v rímskej pevnosti Vindolanda, ktorá bola kľúčovým vojenským miestom na severnej hranici Británie pred budovou Hadriánovho valu.

Uplynulý týždeň sa archeológom v Anglicku podaril unikátny nález. "O rímskych záchodoch vieme veľa z predchádzajúcich výskumov, rímske latríny boli nádherné, ale ešte nikdy sme nemali tú česť nájsť dokonale zachované drevené kreslo," povedal Andrew Birley, riaditeľ vykopávok vo Vindolande.

Unikátny objav archeológov: Neuveríte,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Profimedia.sk)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drevený sedák je dokonale chránený v anaeróbnych podmienkach, ktoré existujú v pevnosti Vindolanda. "Je vyrobený z veľmi dobre upraveného kusu dreva a vyzerá celkom dobre," povedal Birley. V skutočnosti, vzhľadom k chladnému podnebiu, drevené sedadlo na tomto mieste slúžilo oveľa lepšie, než dobre známe rímske mramorové alebo kamenné toaletné lavice.

"Teraz musíme nájsť záchod, ktorému doska patrila. Sú tu fascinujúce miesta, ktoré často obsahujú úžasné artefakty," dodal Birley.  

Unikátny objav archeológov: Neuveríte,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Profimedia.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu