Zapekacia misa zo skla, ktoré vydrží vysoké teploty a zároveň môže byť vložené aj do chladničky. Pod známym názvom „jenské sklo“ sa ukrýva varné sklo so špeciálnym zložením, ktoré patrí medzi neoddeliteľnú súčasť každej domácnosti . Prečo sklenené zapekacie misy vydržia veľké rozdiely teplôt a neprasknú?
Misy z varného skla so špeciálnymi chemickými a fyzikálnymi vlastnosťami
Varné sklo sa vyrába trochu inak ako sklo, ktoré máme napríklad v okne. Zmes na výrobu skla obsahuje hlavne roztavený oxid kremičitý. Pridaním ďalších prvkov do tejto zmesi sa výrazne menia chemické aj fyzikálne vlastnosti, čím sa sklo stáva odolnejším a tak využiteľným aj v našej kuchyni. Takými prvkami sú najmä oxid boritý a oxid hlinitý. Preto sa varné sklo nazýva aj borosilikátové sklo. Vyrába sa pri vyšších teplotách ako klasické sklo a má výborné žiaruvzdorné aj chemické vlastnosti. Vydrží pri teplotách až do 280°C (pri niektorých úpravách aj viac) a je chemicky odolné voči väčšine kyselín a iných chemických látok. Zároveň je toto sklo odolnejšie voči rozbitiu, čo v kuchyni ocení asi každá gazdinka.
Zapekacie misy sú vďaka odolnosti vhodné pre využitie nie len v potravinárstve a v domácnosti na varenie, ale je ideálne aj pre vedecké, lekárske a laboratórne využitie (rôzne banky, skúmavky, lieviky). Veľké využitie má aj v priemysle na výrobu optických prístrojov.
Z chemickej výroby do kuchyne na stôl
Na trhu nájdeme niekoľko výrobcov domácich potrieb z varného skla. Kvalitné sklenené výrobky dodáva aj česká firma Simax, ktorá pôsobí v sklárstve už od roku 1830. Sklovina Simax (s označením Boro 3.3) je neporézna, dokonale priehľadná a ekologicky nezávadná. Odoláva účinkom vody, vodnej pary aj kyselinám. V ponuke firmy nájdeme nielen zapekacie misy, ale aj kanvice na čaj, hrnčeky či dekoračné vázy. Keďže doma varíme nie len pre seba, ale aj pre deti a často pre celú rodinu, je výber kvalitného nezávadného varného skla veľmi dôležitý.
Výhody varenia a pečenia vo varnom skle
- pri varení sa z neho neuvoľňujú žiadne nežiaduce chemické látky
- sklo je neporézne, preto nenasáva pachy a chute z potravín
- v sklenenej mise sa jedlo pečie rýchlejšie ako v kovovej
- pripravené jedlo zostane v sklenenej mise dlhšie teplé
- veľkou výhodou je, že pri varení jedlo aj vidíte a môžete tak predísť prípadnému pripáleniu
- sklo nereaguje so žiadnymi potravinami, preto v ňom môžete pripravovať aj kyslé jedlá
- keďže je neporézne, veľmi ľahko sa umýva
- je tepelne odolné a väčšina výrobkov môže byť použitá aj v mikrovlnke
- varné sklo môžete zohriať, umyť v studenej vode, vložiť do chladničky, opäť zohriať a tak ďalej..
- a v neposlednom rade ak sa o sklenený riad dobre staráte, vydrží vám aj 50 rokov :-)
- reklamná správa -