Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Na Kryme miznú po anexii ľudia: Záhada nezvestných Tatárov vyvoláva hrôzu!

Elvira s manželom a fotkou zmiznutého syna Zobraziť galériu (2)
Elvira s manželom a fotkou zmiznutého syna (Zdroj: bbc.co.uk)

SIMFEROPOL - Už niekoľko mesiacov panuje na Kryme, ktorý v súčasnosti patrí Rusku, veľká nervozita. K tej prispieva aj záhadné zmiznutie miestneho Tatára, ktoré sa doteraz nepodarilo objasniť. Podobných prípadov je dokonca viac. Je pravdepodobné, že to súvisí práve s ich etnickým pôvodom.

30. mája odišiel tridsaťtriročný Seiran zo svojho domu na okraji krymskej metropoly Simferopol. Niekoľko očitých svedkov ho videlo odísť na červenom aute, ktoré sa po ulici rútilo vysokou rýchlosťou. "Obliekol si tepláky a vybehol z domu s tým, že sa len ide rýchlo s niekým stretnúť. Po chvíli zavolal svojej manželke a povedal jej, že už skončil a nech mu ohreje večeru," spomína na osudný deň mama Elvira pre spravodajský portál bbc.co.uk.

Seiran s manželkou
Zobraziť galériu (2)
Seiran s manželkou  (Zdroj: bbc.co.uk)

Mladý krymský Tatar sa už ale domov nevrátil. Elviera netuší, prečo by chcel niekto uniesť jej syna, ktorý pracoval na miestnom trhu, kde predával stavebný materiál. Dôvodom by však mohol byť fakt, že Seiran patril k organizácii Ukrainski Dom, ktorá lobovala za to, aby Krym zostal súčasťou Ukrajiny.

Nie je jediný

Krátko pred jeho zmiznutím rovnaký osud postretol aj ďalších dvoch členov spolku, dvadsaťdvaročného Leonida Korsha a podnikateľa Timura Shaikmardanova. V osudnú noc sa mal Seiran stretnúť práve s Timurovou ženou, pretože sa jej chcel spýtať, či nevie, kde by mohol byť.

Všetci traja muži sa ešte vo februári zúčastnili demonštrácie proti tzv. domobrane, ktorá sa objavila v uliciach Krymu v rámci príprav na jeho anexiu Ruskom. Podľa Elviry Shaikmardanov dodával jedlo ukrajinským vojenským jednotkám, ktoré väznili v kasárňach ruskí vojaci a polovojenské jednotky.

Úrady prisľúbili pomoc

Desať dní od Seiranovho zmiznutia dostali jeho rodičia z kancelárie prezidenta list, v ktorom ju uisťovali, že úrady sú odhodlané jej syna nájsť. Odvtedy však ubehli už viac ako dva mesiace a mladíka stále niet.

Na Kryme miznú po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: bbc.co.uk)

Krymských Tatárov je momentálne zhruba 270 tisíc. Väčšina z nich si želá, aby polostrov zostal súčasťou Ukrajiny, pretože sa domnievajú, že tak existuje väčšia šanca na zaručenie práv národnostných menšín. Desať dní predtým než sa Seiran vyparil, krymský vicepremiér povedal, že Tatárov požiada, aby opustili "nelegálne okupované územia".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu