Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Štatistika nepustí: Pre lásku obetujete dvoch kamarátov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia commons)

OXFORD – Určite ste si už všimli, že nový vášnivý vzťah vám nechá veľmi málo času pre ostatných známych, no vedci teraz presne zistili, ako veľmi na úkor lásky zanedbávame priateľov.

Britskí výskumníci z Oxfordskej univerzity sa respondentov pýtali, koľko ľudí tvorí ich pevné jadro priateľstva a ako sa toto číslo zmenilo, keď do ich života vstúpila nová láska. Zistili, že priemerne toto jadro tvorí päť ľudí, no keď sa človek zaľúbi, zúži jadro na troch kamarátov.

Štatistika nepustí: Pre lásku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: wikimedia commons)
„Ľudia, ktorí sú v romantickom vzťahu, namiesto obvyklých priemerných piatich priateľov do najužšieho kruhu zaraďujú len štyroch. A keď si uvedomíte, že jedným z nich je nová láska, ktorá vstúpila do ich života, znamená to, že sa pre ňu vzdali dvoch kamarátov,“
vysvetľuje experimentálny psychológ Robin Dunbar.

Ten podstatnú časť svojej kariéry venuje štúdiu našich sociálnych sietí a spôsobom, ako riadime ich veľkosť a zloženie. Už v minulosti potvrdil, že človek dokáže reálne udržiavať vzťah maximálne so 150 priateľmi, ktorých delí na menšie skupiny, vrátane vnútorného jadra s priamerne piatimi ľuďmi. S nimi sa vidíme minimálne raz do týždňa a práve u nich vyhľadávame pomoc v časoch životnej krízy. Ďalšou „vrstvou“ sú podľa Dunbara ľudia, ktorí sú nám sympatickí a vídame ich asi raz za mesiac. Ak by niekto z nich zajtra prišiel o život, chýbali by nám a boli by sme smutní.

Najnovšia štúdia, v ktorej Dunbarov tím skúmal 540 respondentov vo veku nad 18 rokov, potvrdila všeobecne platný názor, že novému milencovi či milenke väčšinou musí uvoľniť miesto jeden člen rodiny. „Intimita vzťahu a vaša emocionálna zainteresovanosť v ňom úzko súvisí s tým, ako často sa venujete ostatným priateľom. Ak niekoho nevídate, emocionálna zainteresovanosť klesá. A veľmi rýchlo,“ dodal Dunbar.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu