Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Zmrzlinové osvieženie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

Počas horúcich letných dní asi každému dobre padne niečím sa trošku schladiť. Popri návšteve kúpaliska alebo chladených nápojoch je zmrzlina najobľúbenejšou formou osvieženia. Okrem toho, že si môžete vybrať z nekonečného množstva druhov, zmrzlina výborne chutí a nie je ťažké vyrobiť si ju aj doma z dostupných surovín.

V súčasnej dobe sa zmrzlina vyrába priemyselne a pridávajú sa do nej rôzne prírodné farbivá, prírodné arómy, stabilizátory alebo sušené mlieko. Klasickú poctivú zmrzlinu s mliekom a smotanou nájdete už len veľmi ťažko. Preto máme pre vás pripravený recept na výbornú kvalitnú zmrzlinu, ktorý hravo zvládnete aj doma. A keďže najosviežujúcejšia je tá ovocná, vyberáme recept na jahodovú zmrzlinu.

Domáca jahodová zmrzlina rýchlo a jednoducho

Budeme potrebovať:

500g zrelých jahôd

175g práškového cukru (plus 2 polievkové lyžice)

500ml plnotučného mlieka

500ml šľahačkovej smotany

1 vanilkový struk

10 veľkých žĺtkov

2 polievkové lyžice citrónového džúsu alebo šťavy

Príprava:

- jahody očistíme a nahrubo pokrájame, dáme ich do misy, posypeme dvomi polievkovými lyžicami práškového cukru a necháme lúhovať vo vlastnej šťave

- do hrnca nalejeme mlieko a smotanu, pridáme vanilkový struk rozdelený na polovicu a zohrejeme, tesne pred tým ako zmes začne vrieť, odložíme hrniec nabok a necháme struk vylúhovať 20 minút

- vo veľkej mise rozšľaháme žĺtky spolu s práškovým cukrom kým zmes nezhustne a nezíska svetlo-žltú farbu

- z mlieka a smotany vyberieme vanilkový struk, pomaly pridávame zmes so žĺtkami a jemne premiešavame

- výslednú zmes dáme znova zohrievať a jemne miešame pokiaľ nezhustne na puding, potom prelejeme do misy a necháme vychladnúť

- jahody roztlačíme na pyré a pridáme do vychladnutého pudingu spolu s citrónovou šťavou, zmes pomaly premiešame

- zmrzlinu dáme zmraziť do mrazničky napríklad v plastovej vaničke po dobu 3 hodín, každú hodinu zmrzlinu vyberieme a poriadne premiešame elektrickým šľahačom alebo ručne, zbavíme tak zmrzlinu ľadových kryštálikov, ktoré sa tvoria pri procese mrazenia

 

Po zmrazení môžeme zmrzlinu servírovať v sklenených pohároch na zmrzlinu a ozdobiť kúskami jahôd, lístkami čerstvej mäty alebo podrvenými orieškami. Ak sa vyberiete s rodinou na výlet a chcete sa osviežiť aj počas prechádzky v prírode alebo na pikniku, vezmite si so sebou zmrzlinu v termomiske. Miska udrží zmrzlinu v zmrazenom stave a nemusíte sa zháňať po zmrzlinovom stánku :-)

Z histórie mrazenej pochúťky

Počiatky zmrzliny siahajú až do druhého storočia pred naším letopočtom avšak jej objavenie nie je prisúdené nikomu konkrétnemu. Už Alexander Veľký si vraj rád pochutil na snehu poliatom medom a nektárom a rímsky cisár Nero posielal bežcov do hôr, aby mu odtiaľ priniesli sneh, ktorý si ochutil ovocím alebo ovocnou šťavou. O tisíc rokov neskôr priniesol Marco Polo zo svojich ciest po Ďalekom Východe recept, ktorý veľmi pripomínal dnešný sherbet (sorbet s malým množstvom tuku). Historici odhadujú, že z tohto receptu sa zmrzlina vyvinula niekedy v 16. storočí. Zmrzlina bola potom sprístupnená širokej verejnosti okolo roku 1660. Sicílčan Procopio predstavil recept na zmrzlinu vytvorenú z mlieka, smotany, masla a vajec v Café Procope, prvej kaviarni v Paríži. Pred vynálezom chladničiek sa zmrzlina vyrábala len ručne. V 20tych rokoch 20. storočia mraziace boxy umožnili masovú výrobu zmrzliny a tým založili nový zmrzlinársky priemysel.

Vedeli ste, že... (alebo zaujímavé fakty o zmrzline)

Za rok zje jeden človek priemerne 22 kopčekov zmrzliny.

Až 80% všetkých vanilkových strukov, ktoré sa použijú na výrobu vanilkovej zmrzliny, pochádza z Madagaskaru.

Približne 13% mužov a asi 8% žien priznáva, že po zjedení zmrzliny oblížu misku dočista.

Jeden z piatich ľudí sa o zmrzlinu podelí so svojím psom či mačkou.

Zmrzlinové kornútky boli vynájdené v roku 1904 na Svetovej výstave v St. Louis. Veľký dopyt po zmrzline donútil jej predajcu požiadať o pomoc neďalekú továreň na vafle. A tak sa kornútok zapísal do histórie.

Na zjedenie jedného kopčeka zmrzliny v kornútku potrebujete asi 50 líznutí.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu