Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zvláštny výskum amerických vedcov: Za katastrofy spôsobené hurikánmi môžu ich ženské mená!

Takto vyzeral hurikán Sandy z vesmíru.
Takto vyzeral hurikán Sandy z vesmíru. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americkí vedci predstavili svetu zaujímavú teóriu. Podľa nej spôsobia hurikány, ktoré dostanú ženské meno väčšie škody, ako tie s mužským názvom. Je to vraj preto, lebo ľudia podcenia nebezpečie spojené so žensky pomenovaným hurikánom. Tohtoročná sezóna hurikánov sa už začala, vzápätí sa táto štúdia objavila v odbornom Zborníku národnej akadémie vied.

Jedna z autorov výskumu Sharon Shavittová uviedla, že muži aj ženy označujú hrikány s ženským názvom ako menej nebezpečné. Súvisí to s rodovými stereotypmi, kvôlli ktorým sa ženy prezentujú ako „pravdpodobne miernejšie a menej agresívne.“

V tomto smere prebehlo šesť experimentov, ktorých sa zúčastnilo viac ako tisíc dobrovoľníkov. Najprv mali za úlohu zoradiť mená podľa toho, do akej miery im pripadajú ženské či mužské. Sandy sa napríklad v Spojených štátoch používa univerzálne, no väčšina opýtaných sa priklánala k ženskému ponímaniu tohto mena. Práve hurikán Sandy bol od roku 1979, kedy sa začali používať aj mužské označenia, jedným z najničivejších v histórii.

Shavittová následne porovnala počty obetí  s menami konkrétnych hurikánov a zistila, že tie „ženské“ si vyžiadali päťkrát viac mŕtvych ako mužské! Tieto závery sa stali predmetom bujarej diskusie, niektorí vedci po zvážení psychologických aspektov štúdiu uznali, iní ju berú skepticky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu