Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico vás chce zasa okradnúť, tvrdí Ondrej Dostál

Ondrej Dostál
Ondrej Dostál (Zdroj: PR)

Ficova vláda opäť raz uprednostnila lobistov pred rešpektovaním vlastníckeho práva a vytváraním dobrého podnikateľského prostredia.

O návrhu zákona o nadobúdaní poľnohospodárskej pôdy, ktorý parlament už stihol v skrátenom konaní posunúť do druhého čítania, to tvrdí predseda OKS Ondrej Dostál. Obmedzenie možnosti nakladať s vlastným majetkom obsiahnuté v tomto návrhu zákona podľa neho poškodí najmä drobných vlastníkov pôdy a zníži jej hodnotu. „Pôdu vám neukradnú cudzinci, ale Fico,“ varuje ich Dostál. Návrh zákona kritizoval už v novembri, keď bol jedným z iniciátorov hromadnej pripomienky verejnosti. Jahnátkov rezort však neustúpil. Dnes Dostál kritizuje návrh Ficovej vlády spoločne s poslancami za hnutie NOVA, ktoré ide s Dostálovou OKS v spoločnej koalícii aj do eurovolieb.

 

„Vlastníci pôdy to majú na Slovensku ťažké. Najprv ich okradli komunisti. Zobrali im pôdu a dali ju do družstiev. Po roku 1989 ju síce dostali späť, ale týmto zákonom ich chce Ficova vláda znovu okradnúť,“ myslí si predseda OKS a kandidát koalície NOVA – KDS – OKS na europoslanca Dostál. Zákon je podľa neho protiústavný: „Ústava síce umožňuje do neho zasiahnuť, no za podmienok, ktorým tento návrh zákona nezodpovedá.“ Dostál pripomína, že prvá Ficova vláda presadila zákon, ktorý umožnil stavať diaľnice na cudzích, ešte nevyvlastnených pozemkoch. Ústavný súd neskôr konštatoval, že zákon bol protiústavný. „Druhá Ficova vláda zrejme nechce zaostať v schvaľovaní protiústavných zákonov zasahujúcich do vlastníckeho práva za prvou Ficovou vládou a tiež si už chce urobiť zárez na pažbe,“ nazdáva sa Ondrej Dostál. Protizákonné je podľa jeho názoru aj schvaľovanie zákona v skrátenom legislatívnom konaní, lebo naň neexistujú žiadne dôvody, ktoré stanovuje zákon o rokovacom poriadku NR SR. „Je však len príznačné, že protiústavný zákon chce Ficova vláda pretlačiť protizákonným postupom,“ uzatvára.

Ondrej Dostál kandiduje do Európskeho parlamentu ako kandidát č. 4  na kandidátnej listine koalície NOVA – OKS – KDS.

Viac informácií nájdete na www.nova.sk

 

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu