Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Myslíte si, že pivo je iba horké? Vyvedieme vás z omylu!

Patríte aj vy k milovníkom piva? Odhaľte mýty o tomto zlatistom moku
Patríte aj vy k milovníkom piva? Odhaľte mýty o tomto zlatistom moku (Zdroj: publicdomainpictures.net/George Hodan)

BRATISLAVA - Svetlé, tmavé, studené a teplé, ale najmä horké. Zhruba takto opisuje pivo väčšina Slovákov. Veľký medzinárodný prieskum však ukázal, ako sa veľmi mýlia. Podľa jeho výsledkov sa všetky pivá na svete dajú rozdeliť až do siedmich chuťových kategórií!

Hoci na výrobu piva sú potrebné len štyri základné suroviny - voda, slad, chmeľ a pivné kvasnice, vo svete sa z nich podarilo uvariť až 40-tisíc rôznych druhov piva. Na základe niektorých spoločných vlastností sa však dajú zaradiť do spomínaných siedmich chuťových kategórií.

 

Poznáte 7 chutí piva?

 

Sladké a ovocné pivá

Máte chuť na niečo ľahké, osviežujúce, mierne sladké ale zároveň s trochou alkoholu? Siahnite po radleroch, cideroch, sladkých a ovocných pivách. Občas sú aj so sviežou kyslosťou či jemnými korenistými stopami. Patrí sem napríklad Desperados a všetky radlery pod značkou Zlatý Bažant aj Corgoň.

 

Ľahké pivá

Potrebujete rýchlo zahasiť smäd? Sú tu pre vás slabo alebo iba mierne horké pivá s krátkym doznievaním chuti po napití. Patrí sem Zlatý Bažant Nealko, typickým predstaviteľom je napríklad aj pivo Sol alebo Fosters.

 

Mierne horké pivá

Sedíte po večernom športe s priateľmi v podniku a už sa nikam nechystáte šoférovať? Využite mimoriadnu silu osviežiť, ktorú majú mierne horké pivá s nanajvýš strednou horkosťou. Charakteristickým zástupcom tejto kategórie je pivo Heineken, ako aj väčšina desaťstupňových pív na našom trhu.

 

 

 

Chmeľové a horké pivá

Tečú vám sliny na „echt“ pivo plnej chuti a chmeľovej horkosti, ktorého intenzívna chuť vám ostane v ústach ešte dlho po napití? Máte na výber zo všetkých dvanástok na našom trhu, typickým predstaviteľom sú napríklad Krušovice.

 

Ťažké a korenisté pivá

Pre ne je charakteristická plná chuť so stopami po korení, môže byť aj ľahko dymová spolu s jemnými ovocnými tónmi. Mimoriadne obľúbené sú najmä v lete, pretože majú vyšší obsah bubliniek CO2, než ostatné – nech sa páči Zlatý Bažant Pšeničné alebo Edelweiss.

 

Sladové pivá s intenzívnou chuťou

Ak máte chuť na niečo špeciálne sladové, neraz aj s jemnou príchuťou karamelu, prípadne medu, sú tu pre vás pivá, ktorých sladová chuť pretrváva veľmi dlho. Typickým zástupcom je u nás Corgoň 4sladový.

 

Tmavé a silné pivá

Nie náhodou práve ženy skôr siahajú po tmavých pivách, pretože ich horkosť vyvažuje jemne sladká chuť. Ale vďaka tmavo sladovej až praženej príchuti sú obľúbené aj u mužov, najmä pri špeciálnych príležitostiach. Patrí sem Zlatý Bažant tmavý, Corgoň tmavý, ako aj pivá typu Bock, Porter alebo Roggen.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu